廿五日 毒撚一個人

52 回覆
8 Like 2 Dislike
DAY 5 SYDNEY

其實Sydney 有幾個泊位
但係適合大船泊嘅只有一個
因為同日有另一艘船所以無碼頭。。上落要用駁船

二千幾人無可能可以好快咁上岸
所以朝早時間會派 "tender ticket" 分流
當我等緊自己個number call 時
見到一d親密情節

*其實係做船員救生演習

等到了

其實我唔介意坐tender 上落 當係遊船河
又有風景睇。。 但係辛苦了一班船員

上落位置

就落船先知原來有free wifi
*隨左用船上嘅救生艇之外 部份港口好似會提供其他船接載乘客。。 外判? 上唔上到就睇時間彩數?
其實預自己應該會9 行算
因為都唔知架船點 唔想計劃太多 空歡喜一場
唔鍾意太多限制 無特別野想做
不如去到邊玩到邊

去左附近某公園

去左 Darlinghurst
男男 女女 隔一條街
好多

行左陣商場 買小小野。。
麵包可以遲d食。。

Apple
*無入去 附近好多地盤
其實第一日上船洗白白
就唔係好鍾意個花灑
用係用到 不過想買個新嘅用 所以見到雜貨店之類就入去搵。。 可惜搵唔到

另一架船

個籃球場應該好耐歷史。。

因為時間緊迫。。 唯有急急腳行
好想行哂成條橋 最後見到有得上
上lor 人一世物一世
上去要入場費 都幾大風

除左有景睇 佢重有歷史展覧 賣紀念品 電影睇。。
要行樓梯上去 無lift 的
屋企係遙遠嘅一方 見唔見到?

有人影結婚相。。 好似係華人
btw Sydney 好多華人
歧視哩個情況好難用半日感受到。。
fucking chinese

食包包食飽。。 其實NZ Aus 物價都好貴

記憶開始模糊。。已經係廿幾日前嘅事
宜家諗返起 好多細節都唔記得

因為個個都唔last call 唔返去 所以打蛇餅
我選擇坐係對面嘅草地吹風
手痕check 有冇wifi 有啊

*朝早出發影
返到屋企 成身汗 最好緊係洗白白
指定動作 之後食個tea 睇日落

幾鍾意哩張

同Auckland 一樣 好多 sailboat
如果我有一架。。我會環遊世界

坐樓梯睇住Sydney skyline 慢慢慢慢隨日落消失

突然Richard 出現左 傾左一陣
之後有個朋友陪我

Hello *室外乜生物都可能有 唔關衛生問題

啱啊

DAY 5 END
明天繼續
DAY 6 Port Kembla

原本行程唔停呢到 因機件故障取消左Brisbane 改停呢到 可能打算會係到修理好/零件。。

無人諗到事發突然(架船由可以慢慢行變到完全死左 再整返好)
可能時間緊迫 好難可以跟本身行程所以。。

Port Kembla 其實係一個工業港口 (煤礦?)
近一兩年先開始有船停泊 (主要因為Sydney 無位先停? 好似係 因為同Sydney 好近。。 一面商業一面工業。。這麽近。。。 )

Port Kembla 對於有更多遊客黎表示歡迎。。
*新聞話
*一睇就知係工業港口
所以唔可以自由出入 碼頭有free shuttle 入城市

無錯 我又9行

究竟邊個行左上去呢?
行緊去某公園

不過無影相
個公國有好多鴨之類。。
個湖有eel
附近有大學 有free bus 不過我唔鍾意撘車

落天橋見到

經過一間華人開嘅超級市場 買左支野飲
*呢個玻璃樽幾日後有個故仔發生左

9行 去左一個燈㙮。。
燈塔對落就係沙灘 直行就入返城市附近

其實可以話係一個小鎮
有大型商場 超市 雜貨 小食 wifi
有動物園 有郊外地方景點。。

我就周圍搵花灑
可惜到到都係賣好雞唯一嘅一款

搵到有間舖 我諗住去下間搵個時
一出門口 個保安想check 我個袋
其實都係望左一秒都冇
第一次 俾人check。。

可能個防盜廢? 可能我有可疑?
可能治安唔好? 可能佢要交數?
可能我係外地人?可能可能可能。。。

BAM
臨上shuttle bus 返碼頭嘅時候 有Kembla 代表送我地上車
佢好nice 地同每個人握手

佢問我 "How to say goodbye in your language?"
我答佢 再見
*佢係一個。。伯伯 還年輕力壯嘅。。

之後無乜影相。。 無野搵野po。。
講得好
睡房社區
*之後係新加坡感受到個種對比真係好想喊
尾個幾日會講。。

好早訓 好食好住心情好

DAY 6 END
DAY 7-8 SEA DAY

慢慢進入Coral sea
入呢個海域 需要有pilot協助長時間。。
btw

http://www.rappler.com/world/regions/asia-pacific/indonesia/english/164194-cruise-captain-coral-reefs-crime

每日都係藍天 陽光 海

我都想啊(好似係講丁權 成個系列都好有意思 )

屌真係無乜野特別。。
無乜影相
風平浪靜嘅一日

今日晏就 我一個人坐左係室外地方食野 吹下風

食食下有個人走埋我附近講左句
"I have internet!"
我應佢"really?"
佢話佢收到 whatsapp
可能近澳洲沿岸所以有信號

細節講左乜真係唔記得
類似講左 一個人黎玩?邊度黎?
同我講左自己對呢間船公司嘅。。睇法
nickel and diming
因為好多野都要收錢 小小小小咁左收右收
呢個趨勢係大部分船公司為更多利潤。。
唔係得呢間有類似做法
都係商家搵錢。。。

佢話上船唔俾人帶水
船公司提供樽裝水plan 人買
有人買左 帶左支水上岸
返上船 支水未飲完 唔俾帶上船

佢叫 Robert

或者係香港住得耐 對一切唔合理嘅野已經麻木
無乜大感覺 出發前已經知道 所以自己帶左個樽

另外internet plan 都好貴
可能係 supply and demand?
船上夜晚棟篤笑嘅都有抽水
話用小小錢 幾十分鐘 收email
封email 係船公司嘅 promotion

*參考 另有無限plan
唔同船 唔同公司都有唔同做法
亦有其他公司收得平 信號有保證
各有各好 我唔係要推邊間好壞

I love jacuzzi

DAY 7-8 END
乜原來喺船入面既network收咁貴㗎USD75先得100min..
好貴呀...
巴打你本身係咪用漫遊服務..
定係買當地嘅電話卡?
但係啲郵輪唔係一般都有wifi嘅咩?

你點入呢個post
係咪起我底

有d船收費會合理d
因為舊船硬件上唔可以滿足全船人對上網嘅需要
畢竟呢架船已經有十幾年歷史。。

新船比較小呢d問題
船上面我就無上網 無電話卡
與世隔絕

無錯有wifi
你可以用佢個wifi book 佢俾你嘅tour/活動
check 自己洗左幾多錢
*出發前要下載佢地個app 先 唔洗錢

上網就要錢

參考
原來個post 出現返
DAY 9 Airlie Beach

Airlie Beach 主要景點唔係beach 而係潛水之類
Airlie beach 內有人造沙灘泳池。。
沿海沙灘範圍好細
除非去附近嘅島
鄰近大堡礁 所以成為好多人嘅出發點?

碼頭附近 要坐駁船

附近有個市場 賣紀念品之類 有占卜 有水晶石?
行過一間雪糕店 個叔叔主動俾人試食
天氣咁熱 最啱就食雪糕
食左一杯 冇影到相

厲害。。 個鼻有火出

附近好多travel agent 舖頭搞Great Barrier reef 圑
有其他商店 超市 無乜特別。。所以唔去浮潛/去其他島嘅話 無太多活動

前一夜見地圖app 有條行山徑 。。

去到入口

入口重有警告牌話有 feral pig
心諗無所謂 入囗第一條路要行好長嘅樓梯
上到去見到 條路同之前haruru falls 差唔多
但係諗真d 天氣真係好熱
萬一有feral pig 我未遇過真係唔知點算
加上自己一個人。。。

放棄前嘅位置

之後9行 見到香港支旗
繼續9行
沿海一條好長嘅小路

呢一帶多水母 鱷魚 所以自然海灘都無乜人去游水
大多數人都聚集人造泳灘。。

買左支橙汁飲。。

btw 碼頭有wifi 但係返屋企個陣用唔到

露台有乜好?
開開心心又一日

有人check in 件行李到今日未收到。。
船公司出通告問有冇人見到 可能去錯房唔覺
好慘

DAY 9 END
DAY 10 Cairns, Yorkey's knob

Cairns (cans) 其實有郵輪碼頭 因爲船太大隻 只能夠停係Yorkey's knob 對出 乘客上落都要靠細船來住附近碼頭

Yorkey's knob 位於 Cairns 同 Port Douglas 之間
大約分別有半個鐘同一個鐘距離
船公司有安排"on your own tour" 提供巴士由碼頭往返城市 我都係打算9行。。所以參加左

又係陽光普照嘅一日

碼頭
有名你睇 其實係一個boating club
附近有間bar
一個好細 可能有鱷魚出沒 水母 嘅沙灘
(之後會提)
參加左船公司嘅tour 出發前會派number 貼紙
上自己number 嘅旅遊巴 正常係咁

今日情況一開始正常 去到碼頭就有小小意外。。
我搵唔到架旅遊巴
見到有個工作人員收集tour ticket
我上前去問得知cairns on your own tour 有另一個安排

原本船公司收我錢 去到碼頭我上車bye bye
宜家我要自己俾錢(aud) 俾一個bus agent? 先可以上車。。
tour ticket 俾返個工作人員 佢話會退返錢。。

好啦好啦成團人都唯有咁做啦

。。。

沿途司機都有講解周圍環境
樹上面嘅蝙蝠 附近有賭場 公園之類
我諗住搵單車租 9行左好耐都搵唔到

最後附近一個商場食飯(商場有wifi )
無乜影相
同Airlie beach 一樣近大堡礁 所以好多旅行社

身處外國見到紅白藍
返到碼頭 重有時間 要排大隊撘船返屋企不如行多陣。。

附近一個沙灘

好危險呀
第一次見 感覺好奇。。jelly fish

其實唔係好大隻 一定要睇路行。。
死啦 會唔會有鱷魚

唔識死嘅我 一路向前行。。 行上去石灘
見到好多蟹。。 始終怕危險所以行到一半就掉頭了
其實幾好玩 行石灘每一步都要好小心

鄰近機場。。入cairns 會經過
返列屋企 指定動作 洗白白。。。
吹風 9行

其實有時睇野模模糊糊都唔錯

有時一日食左三四杯

無乜特別野 可能我已經唔記得
或者之後發生嘅事 令我太深刻

事後船公司已經退左錢 當乜事都冇發生
船公司on your own tour usd 49
碼頭 bus agent aud 20

好似係

DAY 10 END
DAY 11 AT SEA
開始接近赤度 除左氣溫越黎越熱。。
天氣都變得唔穩定
朝早斷斷續續有過雲雨
見到矖近太陽嘅人搵地方避雨
雨後又出翻去曬 其實都幾好笑
落過雨後 感覺清涼舒服左

*d雲好似開左條路咁
影個陣未落雨

接近黃昏 天氣開始平靜穩定

個天好藍

位置 沿途pilot 有講解周邊經過嘅島。。
咪又係島一個 有乜特別
其實真係冇乜特別
好多野都無乜特別。。。

轉個彎

哩到應該係澳洲北面嘅海域
對面就係 Papua New Guinea

hello 附近好似好多蠔

一路向西。。不經不覺已經離開左 coral sea
悶唔悶?其實開始有小小
行行下想穿過個籃球場去對面
去到藍球場個陣 諗左一陣 試唔試下?
我好小做運動 籃球除左中學個陣射過一兩下就無掂過 (真係一兩下)

個籃球場得我一個 又冇人見到我 最多cctv條友笑9我姐 所以玩左一陣

我已經好耐冇做運動而出汗。。冇諗過我會打籃球
一次咁嘅機會令我嘗試打籃球。。
好神奇

玩玩下有個女人同三歲細佬上黎
我怕。。。想走 女人話ok同佢玩啦
我就怕怕羞羞走左 (毒撚 )

平時作息唔定時 飮食時多時少
成日對住個mon 等等成個人都癡癡地

哩到與世隔絕 定時飲食 食物種類多。。
有野過日神 日出而玩 日入而息
心情放鬆。。 好似tune 返好個人

DAY 11 END
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞