邊度可以領養貓b 唐貓但免家訪

37 回覆
3 Like 17 Dislike
貓奴一名

我比較想領養貓b 但聽講好似好煩咁
唔係好中意被家訪 一定會裝窗網

有無巴絲成功領養 但免家訪既經驗?
朋友經愛協領養,冇家訪。
爬文都有啲巴打講過下 仲要係貓b.
好頭痛 因為其實真心想領養多
或者想知有咩方法知道邊度可以同其他人領養啲多左既貓b
因為好耐之前有朋友話屋企隻貓生左好多隻 可以送出去 有咩渠道知道有咩多左既貓b係待領養但又唔洗家訪
佢地收到申請~~唔覆就當你落選,之後貓貓既申請繼續放係度!
你打去了解都唔理你~~不明不白咁
捕住愛協啦
多過兩人既家庭 全家去接觸過無過敏
機會大好多好多
我當年係FB領養 三個月 兩隻
冇家訪 反而去過佢屋企揀貓B 但要求絕育 杜蟲 加窗網 就係咁多
佢係多左既唐貓b? 有無相j下
愛協去申請領養要全家都去?
你一個人去都得,但如果有第二個申請者全家去的話,佢地就會排得高分過你

如果想養貓b就全家去穩陣啲
成貓都單拖去都可以搏吓
唔該晒你
但我想問下係味長期啲貓都被hold晒同搶手
通常新貓1-2日之內會比人hold起
但hold左都可以照申請,睇邊個申請人高分啲
所以你捕住愛協網頁,睇岩就狗衝

如果個籠痴左「有家了」(上網無得睇)就代表等緊領養人拎

如果最高分領養人唔要就會比第二名
spca
Spca暫養條隊易排d
暫養完一個月就可以直接申請領養,唔使家訪,多數都批
不過就冇得揀貓,聽天由命
之後都會包打針同絕育
新手申請貓b就難啲
成貓都有機會
我最近都係愛協領養咗貓b 最緊要準備好哂野 例如蚊網 呢樣最重要 同埋同職員傾計嘅時候真誠啲
我領養個隻原本有人申請緊 職員都有叫我都再申請 第二日帶咗一個屋企人再去睇一次 之後就批咗俾我

其實我都係新手奴才 感覺係愛協領養先後次序唔係重點 最緊要係做足準備同有誠意
其實 我有隻貓 但屋企真係養唔到 絲打有冇興趣
留tg 我搵你
就算家訪個義工話ok.啲濕鳩機構聯絡人又會抽秤.我都唔知浪費一日等個義工嚟家訪嘅意義係咩.之後又已讀不回.之前已經成日都係追問先有一下步進展.想領養都又咁難.
其實佢哋係咪真係有心幫啲貓貓搵屋企
唔想家訪 就係唔夠愛心會搵機會掉走佢你講呢句野證明你幾撚咁無腦啦 仆街貓義工口吻咁撚樣咁我就同老人家一齊住既 兩老就長期係屋企唔出門但都好中意寵物既都 但就非常反感有外人入屋企 係好憎 就係咁撚簡單 屌你老母 同你個名一樣無腦廢青一名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞