認同連登係時候加英文台嘅入嚟撐

65 回覆
83 Like 5 Dislike
話說大概係上個月嘅時候
有連登手足提出要求加英文台
事隔一個月,件事好似冇咗聲氣,所以特地再開Post

至於點解而家英文台越來越重要?

首先,當然係英文文宣嘅需求啦
例如南亞手足都開Post講
好多唔識中文嘅手足都需要英文文宣
https://lihkg.com/thread/1564508/page/5
至於海外嘅手足,不論係響外國讀書開香港學生
抑或係移咗民嘅手足,好多想撐香港都需要一個擺放英文文宣嘅渠道

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

撇除英文文宣
而家連登已經走向國際
CNN嘅報導也好,何韻詩響聯合國嘅演講都好
好多外國人聽到LIHKG呢個大名都會好奇撳入嚟睇吓
入到嚟,發現一個字都睇唔明嘅就即走
就算手足響呢度post乜,個頁面本身冇英文
d外國人都唔知撳乜先有嘢睇
所以英文台最好有埋EN呢兩個英文字母
成頁睇唔明,但呢三個英文字母一睇就一定即撳
(就好似大家去俄羅斯或者日本d網站,
見到有EN馬上好似搵到救生圈咁)
英文台唔只係為今日香港嘅抗爭而開
而且亦係俾番個平台本地一班唔識打中文
包括一眾南亞手足,外國長大嘅ABC
同有興趣嘗試用英文同人溝通嘅連登仔女溝通

大家要知道政府已經滅緊粵語
好多學校都無將英文擺響一個重要嘅位置
平日想搵個人用英文吹水都非常難
唔想好似d黑警咁,一俾人問英文就er er er的話
想好似民陣記者會果位姐姐咁英文對答如流
梗係響連登呢度開個英文台操fit曬先出去見大場面啦
gchi
叫多d人入嚟支持啦
推爆佢等連住尼睇到
push
YES !♥️ Please! 各位手足,南亞都想同你地connect
推呀 connect 埋 全香港識睇英語嘅人
Must do!!!!!!
我都想好似民記d姐姐咁流利講英文,宜家成日逼身邊d人陪我用英文對答
we can start English conversation as soon as English channel becomes available!
go
Why not! As far as I know a lot of foreign press and non-canto speaking HKers wanna understand the campaign better thru LIHKG. The forum could've been a potential channel for international promotion.
點解一直無人理

同林鄭五大訴求唔理
而家連登只不過一大訴求
同樣都係唔回應唔理
遲d會唔會有人出黎毆打我地?
Push
認同
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞