用五色旗代表五大訴求,點睇?

24 回覆
0 Like 17 Dislike

我見唔少文宣都用奧運五環,地鐵五線咁去代表五大訴求,用五色旗去代表成件事,點睇?
我認我有參考中華民國,北洋政府果陣支旗

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

比例系五比八,而且五色更代表All Color, One Banner
對準政權 遍地開花

對準政權 遍地開花

會唔會太多顏色

同埋假設立咗國, 仲駛唔駛講五大訴求
我見好多意見對符號都不一致既地方,不如簡簡單單五隻顏色?
本身個靈感係嚟自中華民國第一支國旗,代表五行,五族共和,做國旗都會適合

我覺得比龍獅同洋紫荊更有歷史既重量
満州國都係
黑色=獨立調查委員會
咁其他呢?

無用綠色
對準政權 遍地開花

五色可以包含好多野
但我地嘅終點唔係五大訴求
未完全攞番屬於我地嘅香港,呢場抗爭係唔會完結
如圖

所以我覺得五色旗本身帶有既歷史可以卡喺兩者既中間,既可以退入體制內,又可以前進成國旗
但呢段歷史過程未免太短,未能好有代表性咁表達香港
正如一個十字由一個刑具去到成個宗教既象徵,當中比咁多意義既,其實唔系耶穌,而系後世既神學家點不斷去重新解讀。

所以我覺得啲人不斷改洋紫荊,用番龍獅,或者轉用獅子山都系好既嘗試,不過我覺得應該用一個比較簡單既符號去暫時代表下
旗義係重要,
但唔使執著五色吖,
我都學乖咗,
上邊個支就係綜合咗意見重攪嘅,
就係要有黑色, 黃色, 同遮
[ 但一樣有人踩 : ) ]

我睇過人教點整一幅好既旗,佢話最經得考驗既方法,其實系cut一張1cm x 2cm既紙(佢美國人,美國旗系一比二)嚟設計,佢既根據系,因為現代國旗都系源自海軍旗,講求百米外既辨認度,如果縮到咁細都好有辨識力,咁就系一幅好既旗,其實我都系提議下架啫,因為太多旗好似好複雜好難去reproduce去其他product
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞