教大家跳完閘點用法律應對藍絲拍片

8 回覆
12 Like 0 Dislike
最好方法咩都唔好理,直接跑

但如果預到香港死追既/捉撚住左你既廢老藍絲可以大大聲向佢讀出以下港鐵附例

28H
(1) 任何人於鐵路處所之上,不論何時─
(a) 不得使用任何威脅性、粗穢、淫褻或使人反感的言語,或鬧事、行為不檢、行為不雅或作出使人反感的行為;
(b) 不得髹上、書寫、繪畫或貼上任何文字、圖像或字樣於鐵路處所的任何部分,包括任何列車或裝置、家具、裝飾或設備,或任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、標誌、數字或字母,亦不得故意弄污或弄髒或破損、切割、抓刮、撕扯、噴潑、毀損或損壞鐵路處所的任何部分,包括任何列車或裝置、家具、裝飾或設備,或任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、標誌、數字或字母,亦不得移走或拆去此等物品或物件;
(c) 不得損壞鐵路處所上任何財物;
(d) 不得騷擾任何人,或故意對他人的舒適及方便造成干擾;或
(e) 不得在未獲港鐵公司書面同意並受依照港鐵公司所施加的條款及條件規限的情況下,使用任何錄音或錄影或拍攝器材以進行訪問或拍錄或製作影片或錄像。

(2) 任何人違犯本條,即有責任向港鐵公司支付對港鐵公司財物造成的損害或對港鐵公司人員造成的人身傷害的賠償金額,或對任何其他人所蒙受的損害或傷害的賠償金額,而不損害因違反本條而招致的任何處罰。

違反本項最高罰款$5000

讀完之後仲要大大聲屌返佢你犯緊法! 跟我去搵職員!
唔好理佢之後講咩總之就不停loop你犯法,你違反法治

個廢老應該好快會走,
如果佢唔走仲有一招, 就係即刻拍卡入閘,佢跟你入既話就拉埋佢去搵職員
呢個時候你已經持有有效車票,職員吹你唔漲,而你亦都可以理直氣壯咁話佢滋擾你話佢係港鐵範圍拍片
最好方法咩都唔好理,直接跑

但如果預到死追既/捉撚住左你既廢老藍絲可以大大聲向佢讀出以下港鐵附例

28H
(1) 任何人於鐵路處所之上,不論何時─
(a) 不得使用任何威脅性、粗穢、淫褻或使人反感的言語,或鬧事、行為不檢、行為不雅或作出使人反感的行為;
(b) 不得髹上、書寫、繪畫或貼上任何文字、圖像或字樣於鐵路處所的任何部分,包括任何列車或裝置、家具、裝飾或設備,或任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、標誌、數字或字母,亦不得故意弄污或弄髒或破損、切割、抓刮、撕扯、噴潑、毀損或損壞鐵路處所的任何部分,包括任何列車或裝置、家具、裝飾或設備,或任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、標誌、數字或字母,亦不得移走或拆去此等物品或物件;
(c) 不得損壞鐵路處所上任何財物;
(d) 不得騷擾任何人,或故意對他人的舒適及方便造成干擾;或
(e) 不得在未獲港鐵公司書面同意並受依照港鐵公司所施加的條款及條件規限的情況下,使用任何錄音或錄影或拍攝器材以進行訪問或拍錄或製作影片或錄像。

(2) 任何人違犯本條,即有責任向港鐵公司支付對港鐵公司財物造成的損害或對港鐵公司人員造成的人身傷害的賠償金額,或對任何其他人所蒙受的損害或傷害的賠償金額,而不損害因違反本條而招致的任何處罰。

違反本項最高罰款$5000

讀完之後仲要大大聲屌返佢你犯緊法! 跟我去搵職員!
唔好理佢之後講咩總之就不停loop你犯法,你違反法治

個廢老應該好快會走,
如果佢唔走仲有一招, 就係即刻拍卡入閘,佢跟你入既話就拉埋佢去搵職員
呢個時候你已經持有有效車票,職員吹你唔漲,而你亦都可以理直氣壯咁話佢滋擾你話佢係港鐵範圍拍片

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

情理點都係跳閘輸啦
練完跨欄緊係要練埋短跑
入閘買最平單程飛,出跟人出,入 閘 後捉到你機會大
跑走 頭也不回
呢個係for跑唔走既時候用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞