【保民聯】建制保皇 建設保民 香港值得更好的建設派

1074 回覆
1282 Like 31 Dislike
鎅走賣港泛民
Push
01 都講左佢地個背景係咩野人啦 唔好玩局中局啦
Push
唔稀罕黃尸票

我愛國愛党
比泛民都唔比你呀 01都講左你地咩野背景啦 唔好係到扮野啦
tui
tui
Push
要課
喺天水圍見過份港人講理 第一下仲屌緊咁後生做建制狗 跟住諗真啲就醒起9up巴
係真正嘅建設黨
係阿,投泛民唔好投建設,留俾愛國愛港
support support

話說今日我亞媽 send 左呢條片比我,話覺得個大媽講得好啱,仲話以後唔會投民建聯(佢係民建聯區議員D義工)。我問佢邊個 send 比佢,佢話群組(民建聯義工群組)。我講笑話反了,反了。

https://youtu.be/DPdqMbm7Ghw

講反D背景,我屋企兩老係大陸落左嚟幾十年,不過廣東話唔正,以前成日比人笑,可能因為咁掛,佢地D朋友,全部都係同鄕,做到朋友既同事都係大陸落嚟廣東話幾十年都講唔正個D,仲有熟既街坊亦多數係大陸落嚟個D(不過個區算係紅區)。

我覺得佢地雖然落左嚟幾十年,生活已經完全融入香港,亦睇好多大陸人D無禮同污槽行為唔過眼,但內心可能覺得自己從來無被香港人接受(因為廣東話唔正),所以不自覺地同真香港人對立。

但佢地其實係講道理既,只係唔會接觸到我地D文宣或睇蘋果個D,只係不斷比 cctvb 洗腦。

所以,除左長輩圖,係咪可以做D普通話、福建話、潮州話短片,掀發保皇當佢地儍仔扼佢地既真相片?一開始聽到自己熟悉既語言,可以吸引佢地睇落去,加強你地既真建制形象。好似今日新聞,民主派一早係上年五月提出引用「收回土地條例」的法例收返D私人地比政府,以增加土地供應,但林鄭唔肯,話會引發私地業主司法覆核。根本以前有案例,唔會覆核好耐,但無論如何林鄭就唔接受民主派建議。今日,民建聯好似如夢初醒,突然賣報紙話要求政府引用民主派早係2018年提出既法例收地!係咪當人儍?點解之前唔支持依家先支持?到時林鄭答應,又變成民建聯的功勞,民建聯的「成功爭取」?真係好無恥。

tui
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞