中環站清潔姐姐有啲嘢想講

337 回覆
3545 Like 69 Dislike
代朋友個呀媽post
我朋友媽媽係中環站做清潔,佢已經好老,不過家境唔好,就算就身痛都要反工。

我今日去我朋友屋企食飯,同伯母傾左幾句,

伯母

你尋日中環站好大獲wo, 有冇影響到你?
梗係有啦,執到我傻咗呀。 啲警察又唔幫手,得嗰幾個姐姐喺度搬搬抬抬。
咁你咪好憎呢啲示威者?
咁又冇,都唔知係唔係真係佢哋整嘅。
咁如果真係佢哋整呢?
我都唔知呀,但係佢地之前有幫過我執下垃圾,我唸都唔係壞人來既,不過香港真係好亂呀

後記:食完飯,見到伯母係咁揸鐵打酒,我唸佢真係搬到好痛

唉我都好忐忑,一方面我又支持巴打打爆黨鐵,一方面我又好心痛伯母

為左減輕我良心責備,我封左幾舊水比伯母

希望大家去到黨鐵站清潔姐姐,可以幫下佢地,例如幫下佢地搬重物,唔好就圍拋垃圾已經幫到好多。好多姐姐都好老,要佢地搬重物真係好慘佢地一般都不問世事,唔係敵人來

利申:唔係幫黨鐵,但係清潔姐姐真係無辜㗎 我明一方面打爆黨鐵,另一方面又要幫反佢啲staff真係精神分裂。我都唔知點幫

唔好話叫佢地辭職,好多清潔姐姐都五六十歲,好難搵到新工..
男手足比死黑警搞呀
呢啖氣點忍呀

【8.10光復大埔】克警膝壓踩爆被捕青年耳 嘲「洗定屁股等通櫃」署內揑下體
https://lih.kg/1555805
push
噴完油漆又要自己抺番?
咁打爛左塊玻璃又洗唔洗買番塊裝番上去?
你影響到人就失民意囉
封咗站點幫
我都好忐忑,幫又唔係唔幫又唔係
佢地仲要冇ot錢,真係好慘,大家可以唸下封利是
第二日幫,平時見到都可以幫下手
姐姐比人壓榨得好辛苦
咁不如一開始唔好破壞
乖乖係屋企訓教算
你地班暴民搞著清潔姐姐啦
坦白講, 林鄭今日高調譴責破壞地鐵, 加上尋日又突如其來要人4點45分終止集會, 分明係要將原本係重點既美領集會轉移視線去依二野到. 之後你又見到佢係銅鑼灣無示威者的情況下放tear gas, 帶頭製造好似好混亂既情況. 所以加加埋埋所有環境證供, 唯一句理解釋就係尋日中環站事件根本就又係設局呢.

尋日中環發生既事, 太多地方根本唔尋常, 亦唔合理
push
你打爆啲機, 其實對姐姐冇影響
我好支持爆哂啲機添
btw 廣告牌先係重點,好貴的

主要係想大家幫手清下垃圾,有時重到要佢地幾個人先搬得郁
有冇人反思點解香港會有啲手停口停嘅人
一個so call well developed嘅城市
竟然完全冇勞工法例保障員工
任由大財團剝削
啲高官仲好意思講示威者搞到人搵食艱難?
而最痛心嘅係竟然會有人附和
真係有得諗..say 個sorry, 封個利是仔
破壞完 行過幫姐姐手拎重野 但唔修復就ok既
工程人咪撚幫佢整返好D野
各有各做
同意呀巴打
核彈都唔割
不過大家唸下如果你地媽媽係個站到做清潔
大家唔洗修復,幫手拋下垃圾,搬下重物就夠,有心可以封少少是比姐姐
唔係唔想去,去到又俾龜攪。
行過執得一件得一件啦
自發幫手搬下垃圾冇事既,又冇gear又唔係man in black
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞