張超雄:過份渲染對南亞人不公

73 回覆
3 Like 78 Dislike

【本報訊】近期接連發生涉及南亞裔人士的案件,惹輿論關注現行免遣反聲請機制,是否造就罪案上升的原因。不過有議員及關注團體認為不能一竹篙打一船人,擔心過份渲染南亞裔人士犯罪的事件,會對南亞裔人士不公道,更令本地少數族裔難以融入社會。

非華裔被捕者增5.1%
據警方數字,去年非華裔人士因刑事罪行被捕人數有4,703人,較前年增加5.1%,佔整體被捕人數14.1%,比例較前年增加0.8個百分點。被捕4,703非華裔人士中,香港居民及非居民各佔約半,其中持行街紙的非華裔犯案人數達1,506人,較前年增加393人,升幅達35%。

立法會議員張超雄不諱言,涉及持行街紙南亞裔人士的案件確實不少,但是否佔罪案比例特別多,值得深究,警方應具體掌握有關情況,並向公眾解釋。他擔心社會過份渲染有關問題,會構成歧視及分化問題,「好似講親南亞裔人士就同罪案有關,咁係唔公道,亦影響少數族裔融入社會嘅機會」。
融樂會總幹事張鳳美亦質疑南亞人士持行街紙,不等同會導致罪案上升,兩者未必有必然關係。她亦擔心過份渲染有關問題,一竹篙打一船人,會加深市民對南亞裔人士的誤解。她又指有關問題自立法會選舉以來都已變得相當政治化,呼籲市民勿以有色眼鏡看待南亞裔人士。
對於有意見認為應再新設立禁閉營,關注難民權益組織「Justice Centre Hong Kong」研究及政策主任李敏指出,外國經驗顯示設立禁閉營所花費的社會資源及費用更多,而從個人基本權利的角度而言亦違反人權,故該會反對有關建議。
■記者劉柏麟
唔怪得個女係弱智
盡得老豆遣傳
咁低等人種天生就應該俾人歧視架啦
有咩好講
遲早買槍返黎打死呢條仆街
呢d垃圾根本唔應該自由活動
應該起間集中營困住佢地
之後查明身分就逐批趕佢地出境
比假資料,有案低既就直接處決啦屌
南亞之父張banner真係無屌錯佢
以為自己係X教授呀屌你
咁有無d正面例子佢可以提出黎?
我眼見既南亞人
隨街吐口水
有次去商場配眼鏡期間有3~4個南亞細路入左黎拎晒眼鏡鋪俾客擺出黎個d糖即刻轉頭走
個老細嘆氣一聲我覺得好無奈
d糖係擺向度俾人食唔收錢
但無幫襯之餘就拎晒

我明人不分人種都有好壞
但唔管制既話對無做壞事既南亞人都係唔公平
又賴選舉
立法會都選完十世 咪又係個個屌
又係你條撚屌難民之父,含家剷顧掂自己個女先啦
2年就升左差唔多個double
咁你都講得出不公
佔整體14%都幾誇張
屌你老母張超雄,又話支那人來拿福利,又係咁叫D蝻入香港
佔整體14%都幾誇張

但佢地人數係佔香港人比率係低
你老母比狗屌
唔怪得個女係弱智
盡得老豆遣傳

你好撚賤

但我同樣咁諗
張鳳美

油麻地發生警員開槍案,融樂會總幹事張鳳美說,警方是否一定要在當時開槍,交由警方去評論,她們關心的是警方在開槍之前,有沒有足夠的溝通,向對方說現時有一個警告,如果警方察覺到對方不是一名華裔人士,應該用英語及雙語去警告。

張鳳美希望警方應該反映或反省一下,香港是一個兩文三語的地方,如果每次都是用廣東話作出口頭警告,是否足夠。

上年南亞劈緊人個陣話差佬冇用雙語警告先開槍

比人屌到
佔整體14%都幾誇張

但佢地人數係佔香港人比率係低

我意思係 比率低可以佔咁高整體 畀人當全部都係潛在罪犯不為過
送哂去張超雄屋企喇
邏輯上應該係南亞人唔犯罪就無人報囉

唔通你想好似北歐咁連難民強姦金毛一線鮑都唔可以講咩

不如你做下野減輕佢地犯罪率好過啦
屌你捐撚晒全副身家同間屋養佢地啦
根據張超雄既邏輯,蝻亞人既犯罪率一日未到100%,你都唔可以屌啲蝻亞人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞