【數據分折,重溫 !】想自殺?想重刷首抽?入黎睇睇先!

168 回覆
132 Like 1 Dislike
鑑於大量自殺潮,想同大家重溫,此post發起人為會員#59224 林曉音

最近連登負能量比較多
出現咗好多留言不停鼓勵各位自殺,重新投胎搵過戶好人家
更加有巴打不幸身先士卒
不過口講無憑,自殺到底可唔可以成功改變命運呢?
我地冇辦法從已經過身嘅巴打攞料
不過我地可以運用統計學,估算各位投胎轉世成功機會有幾大

首先,雖然人類分開唔同種族同民族,但佢地都係同一個物種
所以我地假設一個人死咗,下世仍然身為人類嘅話,都有機會投胎去世界各國
透過分析各國出生人口數目,就可以搵出投胎去某個國家嘅機會啦
雖然投胎去某個窮國唔代表下世一定係窮人,投胎去發達國家都唔代表下世一定飛黃騰達
但係一個人身處咩國家,大概代表到呢個人嘅生活水平同幸福程度
更重要嘅係,透過數據分析,各位可以搵到下世到底會去咗邊度
睇完之後先再衡量下值唔值得死都未遲

好啦,事不且遲,我地直接睇統計結果啦
下面所有數據都係由The World Factbook拎到,原文係英文。因為樓主趕住出post,排名太後嘅國家就懶得譯返漢字名,大家明就得啦

too long didn't read?我黎同大家解釋一下
前十名國家合計嘅投胎機率有54.25%,即係你下世有超過一半機會投胎係呢十個國家,而呢啲國家大多數唔係窮,就係貧富懸殊或者冇自由。
第一名係印度,各位有17.92%機會做印度人
可以瘋狂食咖哩同去恆河沖屎水涼
更重要嘅係印度種姓制度遺害極深,萬一你出身「賤民」種姓就慘過食十舊屎
再者印度女性地位非常低,投胎做咗印度妹就自求多福
第二名就係偉大嘅中國,投胎機會達12.48%
詳細情況就唔多講啦,總之即使你地死咗,都仲有八份之一嘅機會共享中國人榮耀
前十名國家當中只有美國投得過,但得3%投胎機會
搏唔搏得過就自己考慮下啦
不過你唔係投胎去到美國就一勞永逸,你估美國冇窮人?

拿,我地眼光放遠啲,睇到頭50個國家咁多。
佢地合計嘅投胎機率有86.1%,姐係你下世好有可能會係五十個國家嘅其中之一出世。
撇開前十名唔計,係頭50個國家入面,算得上發達國家嘅只有日本、法國、英國同德國
佢地加埋美國,總投胎機率都只有5.41%
姐係你下世會有86.1% - 5.41% = 80.69%機會去咗落後國家,咁就一世

所以大家好唔好砍掉重練呢?
相信大家諗到呢步,人生路中一定好唔好彩,受咗好多苦。
嘅然係咁,點解你地仲想自殺呢?
你地黎到今時今日都咁唔好彩,憑咩相信你投胎就會突然黎運,投去好國家呢?

總而言之,投胎轉世涉及風險,下世有多過八成機會慘過而家,人生更可變得毫無價值。投胎未必一定有賺,反而可能會招致損失。
自殺前請三思

出黎呀,自由閪!

不闖入、不塗鴉、不鐳射

如有發現,批淮大家往死裡打

明日之公眾集會(遮打花園)及公眾遊行(前往美領)已獲發不反對通知書。

集會部分
地點:中環遮打花園
時間:13:30 - 18:30
四節主題:時代子民、獄中讚歌、審判將至、天佑美國

※※ 遮打現場將收集香港人權與民主宣言聯署至14:30﹐隨後出發向美領遞交 ※※

遊行部分
集合地點:中環遮打花園金鐘道出口
集合時間:14:30
遊行路線:遮打花園經花園道往下亞厘畢道巴士站公眾活動區,向美國領事館遞交請願信

2019年香港自殺資料統計
本文件旨在記錄香港每日由新聞報導之自殺數據,以便用作討論。
本文件並非鼓吹自殺行為,請珍惜生命,關心身邊家人及朋友。
https://s.siuyeong.com/2019HKsuicide
https://s.siuyeong.com/2019HKsuicideHTML
https://s.siuyeong.com/2019HKsuicideAPI
傳說中既10連
竟然破左
黎多個10連
救得一個得一個

大家手足唔好放棄,苦盡甘來呀!比啲信念!!
總有人睇唔開
救得一個得一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞