根本林鄭「動議撤回」呢招係聰明到爆

89 回覆
294 Like 8 Dislike
點解係「動議撤回」而唔係「撤回」?
1. 政府「動議撤回」係逃避政治責任,死不悔改
其實要「撤回」,根據議事規則第64條,官員只要單方面係恢復二讀辯論的預告中同立法會秘書講明,話會就「撤回」該法案發言,就可以宣布「撤回」法案。而且根據議事規則第64(3)條,咁樣撤回係不容辯論,不會請議員發言。

咁點解要咁麻煩「動議撤回」?雖然議案本身沒立法效力,但動議議案去「撤回」就代表呢個係立法會嘅決定。情況就好似政府推動一地兩檢同三隧分流呢d 重大政策嘅時候,政府都會嘗試得到立法會嘅「祝福」,表示「嗱,係立法會同意,endorse 我地做咖,有民意授權咖」。

因此,本身唔係民選嘅特區政府就可以同北京交代話修例「初心」無錯,同顧全林鄭顏臉。「嗱,係香港「部分」市民反對喳,立法會都endorse 我地撤回」,變相射波俾反對嘅市民,而唔係主動承擔起政治責任。

2. 要俾支持修例嘅建制派一個下台
因為呢個係議案,所以會安排係立法會大會俾議員辯論,提出修正案同表決。可以預見辯論呢個議案其實俾個機會建制派解釋點解轉軚,順便罵下政府,挽救區議會選情。
當然一定有d 人會用呢個平台向北京表忠,例如葉劉可能又話修例「初心」無錯,有人「妖魔化」,政府工作做得差等等,跟住投反對/ 棄權票,以向「支持送中」嘅選民交代,表示自己一路走來,始終如一。

總結:
我估「撤回」議案就一定過,不過有政府推卸修例失敗嘅責任俾香港市民之嫌;
呢種「撤回」可以話係政治妥協同幫建制派一把。

參考:
香港特別行政區立法會歷史、規則及行事方式參考手冊: 「法案的撤回或押後處理 」11.134- 11.37
https://www.legco.gov.hk/general/chinese/procedur/companion/chapter_11/chapter_11.html#fn136
用黎呃下d唔熟香港既外國人架咋,佢見愈黎愈多外國支持香港,咪開始驚lor

借位宣傳
依家twitter上面勁多人比777呃左,係到恭喜我地抗爭勝利,國際線就黎比777打殘啦!!快d上twitter打國際線!
一個tweet幾秒鐘,一蚊都唔洗,又唔洗綁電話,安全又快捷,快d一齊轉用twitter啦
twitter文宣共識TGhttps://t.me/twitter4HK
(淨係識thanks for your support都可以入黎幫手retweet架,大量高汁tweet任你re)
內有twitter詳細教學,開個account唔洗3分鐘

英文唔好驚比人笑?唔洗驚,國際文宣谷幫到你
🔥反送中 國際文宣谷link🔥
國際 Channel :
t.me/hkstandstrong_promo_int

入去幫手推一推post keep住係熱門,等多d人知道依家問題幾嚴重
[極緊急] 國際線就黎比林鄭打殘啦!!!!!
https://lih.kg/1540502
只要唔放棄攬炒嘅決心佢地出乜招都無撚用啦
一靜落黎即刻過二三讀
Boom
林鄭最叻講大話昆鳩你再偷雞
其實我估又唔會,根本林鄭愈來愈少話事權,就算佢肯,北京/建制派都唔肯,2020 就選舉年
去到呢個位,仲要攪呢啲小動作
大家去各大英文平台文宣多d, 只是動議, 南早直寫 Formal withdrawal.
下台啦777
仆街林奠
聰咩明 預左佢會行呢步
佢係留最後先用
早講就要轉目標
咪再糾纏係支送中度
要再推更高層次
我份人睇證據
林鄭呢條撚頭太多往績
任何人咁樂觀既唔係蠢就係鬼

你係邊種?
唔明點解會覺得咁樣係畀建制派下台階
明明係畀政府自己下台階,「嗱,立法會都支持我撤回」

民主派梗係會支持撤回
但建制派就算內心點支持修例都好,都要被逼做出支持撤回嘅表態(即係投票)

當然如果建制派夠膽否決撤回嘅話,就另當別論
呢個你唔使驚
選舉主任可以DQ哂所有參與過反修例示威既民主派議員
6月9撤回同9月4撤回分別係邊呀?

分別在於:
3隻眼
2次地鐵恐襲
2人被刀手斬至重傷
8人離世
超過100人被檢控
超過1000人被捕
受傷, 逃亡不計其數

淨係計以上的分別, 已經好明顯。
還有整個警隊及制度的不公義已暴露。

五大訴求,缺一不可!
光復香港,時代革命!

同意 係射左個波比議員
五大訴求 缺一不可! 取消功能組別 落實雙普選!
If it said this at the beginning of July, it might be true. Unfortunately, this message finally came up at September, It is too late.
一切已經太遲,無法回頭
本來6月9號撒回香港可以避過此劫,612市民以性命阻止惡法,換來是不撒回,暫緩,不道歉,然後二百萬人上街,才不情不願地道歉,停止立法工作,但仍不撒回。
我們付出了三隻眼丶兩次地鐵恐襲丶兩人被刀手斬至重傷,1117人被捕,100人被起訴,被警察打傷不計其數,被迫流亡台灣的也不知人數多少。
然後,竟然無恥地「釋出善意」,加多兩個人入中共控制的監警會,然後請專家調查警察的處理方式,而不是追究警暴責任。正常人都知這些手段是無法令抗爭停止,這一切,正是為日後緊急狀態令鋪路。爭取中間民意,然後重手對付抗爭者。
五大訴求,缺一不可
五大訴求 缺一不可

帶美國旗 英文文宣 8 號 美領
廣推

話時話,淋奠有道歉咩?
正視聽! 撤回唔需要投票 亦有先例

// 翻查立法會的會議紀錄,2011 年政府提出立法會選舉遞補機制,最終政制及內地事務局局長譚志源,在 2012 年立法會大會上撤回引入遞補機制的《2011 年(立法會)修訂草案》,在發言時表示,「我動議恢復二讀該條例草案,以撤回條例草案。」林瑞麟動議恢復二讀,之後草案正式撤回,期間沒有投票程序,之後立法會大會隨即進入下一項議程。//

https://thestandnews.com/politics/%E6%92%A4%E5%9B%9E%E4%BF%AE%E4%BE%8B-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%8C%87%E6%9C%83-%E5%8B%95%E8%AD%B0%E6%92%A4%E5%9B%9E-%E6%98%AF%E5%90%A6%E5%88%A5%E6%9C%89%E6%84%8F%E5%9C%96/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞