油塘女校世界第一 與中國接軌 推信用評級

604 回覆
1980 Like 106 Dislike
垃圾學校
校長表示

垃圾學校
個附註好可疑囉 同埋呢個做法真係最差嘅做法,想中學生知道操行嘅重要性絕對唔係話搞個扣分制兇下佢地就會成功 適得其反就有份。

好學校唔洗搞呢啲啲學生都又乖又叻,垃圾學校咁搞法咪盞激發叛逆心理

諗呢招嗰個都on99
前學生lm
完全唔想認做過佢學生
只可以講佢做我校長果幾年完全毀左我中學生涯

威風事蹟:

設立「尖子班」
強制要求所有成績比較好嘅學生放學同OLE 時段去上多堂 完全唔顧及一啲住得比較遠嘅學生 或者有啲學生出面本身有補習 就要被迫改期/取消

咁尖子班外嘅學生呢?想讀好書但有心無力果班學生呢? 冇架啦 食自己啦 學校幫你唔到

再者 一班人無啦啦被宣布成為「尖子」,咁姐係標籤左一班人係「好學生」,然後其他果啲就變做「普通學生」,變相加劇班級矛盾

教「好學生」而非「教好學生」
對於一啲讀唔成書、操行差嘅學生 會遊說退學,有啲人中五先被自願退學,轉介去職專/其他學校

胡亂推行學校政策
樣樣野都想變好,就樣樣野都推。大量XX班誕生,咖啡班、航拍班、寫作班⋯⋯⋯⋯
本意係好,但一邊催谷學生成績,一邊力推旁其他技能 結果就係老師工作量大幅增加,學生無法專注一邊 學業/興趣

對學生差別對待

上任校長所教學生待遇明顯較差
學校曾經重金禮聘一個出名作家到校教寫作,奇怪地高年級同學不能報名,但據盡該作家文筆較艱澀,不知校方為何相信低年級同學可學懂及掌握其作家所教

上述咖啡班 航拍班之類興趣班只於朱女士第一任學生開始才能報名 當時高年級學生一概以讀書重要為由 拒絕報名

對上任校長所教學生特別嚴格 陸運會以顏料畫面支持所屬團社 竟然禁止化妝為由 勒令抹去
但當己任學生擔任陸運團社代表時 卻容許「化妝」

前校長gard show只有每班10分鐘+5分鐘致謝詞
已任學生每班30分鐘

前校長學生畢業一直未有畢業袍
到己任第一屆學生畢業突然有畢業袍

超級多 未能盡錄

祝聖安當女書院所有學生早日脫離豬掌
班家長咁都唔出聲?
軍校? 香港係咪全面實行軍權治港
其實我以前中學都有,最後負左三百幾分畢業
推 垃圾校長
呢個校長之前係我母校做校長 耍盡各種手段 分化老師關係 令老師之間互相有戒心 比盡壓力啲老師 搞到好多老師有情緒病 為求學校可以升Level 點知我母校達唔到佢要求 臨走果一二年特登整靚學校某啲活動表現 令佢可以整靚自己既File 去一間比較好既學校(就係依家呢間)
沒有交出手提電話係咩玩法
CLS
警方話唔識分市民同示威者,話有記者証係假記者。

咁我唔知會唔會有著左衫無証嘅假警察。

有無人可以答我?
升唔升到班到底係睇咩定?
各位家長揀學校又可以少個選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞