康文署 二級助理康樂事務經理 (1)

515 回覆
5 Like 2 Dislike
唉 下星期一開始番home office...
咁又有排等了
係咪又暫停call 人暫定出信啦?
預會派慢左吧
而家政府又轉返有限度服務
以我所知, 康文署係呢個情況都係輪班制
早排見你地派offer既情況已經算慢
而家應該更加慢
想問下個process咁長係正常?
好似係上年7月出廣告
大家今年3月都未返到工?
定係今次呢轉特別啲?
呢位巴/絲
你要知道政府出post到interview係可以好長時間
今年呢個post 既second in係十一月尾完
十二月出左first in reject letter
之後一月就撞疫情
政府變左有限度服務直至三月頭
三月頭開始派offer
只派左少量又因為疫情惡化又變返有限度服務

我只可以講即使收到第一輪Offer既巴打絲打
即使佢地原定四月返工
都有機會因為疫情而被推遲
更何況只有大量Offer未派
我都想快啲收到waiting list letter
起碼唔使心掛掛
Ching收到風有好多空位?
首輪你預15-20人左右吧
之後keep住每月會派下offer
Waiting List照以往60-70內都好有機會入到

不過今年因為疫情關係, 拖住左好多位
首輪有機會比我講既更多
祝各位好運
Ching ,如果真係收到Waiting信嘅話
請問封信上面係咪會有Waiting No.㗎?
係, Waiting Letter上會有名次的
而以我所知封信會寫埋個List會用幾耐
同埋佢會強調你係個list 唔代表一定有Offer
另外, 想知自己面試成績就要同相關部門申請(分紙)
明白!唔該曬Ching呀
師兄 我都係3月尾收到offer
你body check完之後收到佢再通知你未?
我到宜家都未收到佢再call我 打比佢佢地又無人聽(應該home office緊)
其實係咪簽左約已經算confirm左?因為我宜家係現有公司度仲未遞信辭職
你寫左report day 但你仲未辭職😰
因為本身我report day都寫得比較後(我見佢又無話唔得) ,所以諗住佢真係打黎再confirm左我我先再遞信
不過宜家照咁睇佢應該唔會打到黎住
我老闆仲問我洗唔洗延遲last day,不過聯絡唔到佢地都無計
其實未收到reject letter係咪都算有waiting?
好似見唔到終點既感覺
你可以咁諗
平常心喇
而家疫情咁既樣
起碼又要月尾或下個月頭先回復正常上班
暫時下星期仲係有限度服務
所以唔好諗住咁快有waiting
又無晒消息啦
等多一兩星期吧
撞左假期
可能咁岩幫手打call既同事唔洗返
香討有師兄話四月有5個入職、五月5個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞