[4月新番] 鬼滅之刃 集中討論 (3)

690 回覆
14 Like 3 Dislike
武士刀真係一種日本先有用既武器
鐵產不足無得好似西洋咁做全身板金甲
火槍引入直接廢左唔駛要更重既裝甲
武士刀本身就高攻好銳利但好唔耐用既武器

西洋長劍可以直情當棍卜人 武士刀一定唔可以
逆刃劍!
西洋大劍扑人嗰個堅啊,不過係德意志諸邦同蘇格蘭居多,我聽過有啲係揸實劍身用劍柄揼柒啲盔甲佬,因為有啲劍劍鋒唔利,破甲不佳,但係一旦目標捉住劍病,持劍手就當場十指齊斷

以我所知東洋刀嘅流派都相當多,天然理心流(呢個係後中世紀至近代)諸如此類

普遍Longsword長 ~130cm 重 ~1.5kg
Katana ~70cm ~1.3kg
相比翻架仔歷史上係矮仔好合理既

Katana專於斬同刺 但好易斷
架仔無板甲 所以專於斬於武器無問題

Longsword係平均型咩都做得 斬 刺 卜 檔格
歐洲有全身板甲鎖甲 斬其實無咩用 要用黎刺同卜

但當然啦 全身板甲呢D得貴族同好有錢既僱傭兵先著得起
堆農民充卒無咩甲 但首先要過到佢地個長矛陣無比佢篤死先
逢星期幾有新?
鬼佬要有米到成排板甲都已經去到火槍時代
咁個板甲已經cut走好多主要係唔想鉛彈打中身中間
香奈乎隻滑滑的手仔被男主捉著了

兩個快點行埋一齊啦

原來香奈乎係上田麗奈配
呢條友第一次睇果陣
有啲懷疑佢係咪弱智

正常個角色輕機都唔係咁輕法
星期日00:00 viutv有
唔計同其他人交流就似自閉多啲
自閉唔係咁樣
無口呀 無表情都唔係咁樣
佢果隻係輕機
豬柱抆住炭仔衫尾勁得意
其實唔武士刀耐久性好低
唔好話係石頭 你斬啲皮都好易磨損
甚至你斬嘅方法唔太啱都可能即刻斷 所以啲武士先要咁錫把刀
武士刀出名易崩易斷
又重睇左幾次19集
為左個一段仔專登整隻炭治郎之歌
篤鳩人塊面,起勢揼人背脊
老豆嗰段真係成日重刷
聯署要求德國政府與中華民國(台灣)建立全面的外交關係

「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国
26會唔會做埋火車
暫時覺得動畫好睇過漫畫
bgm好正
想問問睇到今集等於漫畫幾多話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞