[人手頂置]抹走顏色水

229 回覆
288 Like 3 Dislike
人手置頂,一齊推!
酒精紙巾好使得!!!
我要真普選
大家!應該可以試下用番梘洗走d染料,個source來自wiki當年purple Rain Protest,請幫手試,如果ok請spread開去,p牌仔推唔到post希望幫到人
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Purple_Rain_protest

推呀
Wui
推 real推
召喚chem l
推推 幫手大量入貨 派街坊
Push
求吓大家幫手copy呢段去spread開啊

[化學]如何清洗顏色水劑(含acrylics/PMMA)
https://lih.kg/1406604

1. hot sodium carbonate solution

-蘇打水,溫度50度或更高,建議自己開,落多小小都唔怕
(同小蘇打sodium bicarbonate有啲分別,唔知bicarbonate效果係點)

2.消毒火酒(酒精)/含消毒火酒成份濕紙巾

3.化妝水/卸妝水/洗甲水

可以洗到有acrylics/PMMA嘅顏料

紅字係考慮完availability, effectiveness, usefulness, side-effects嘅建議

另外衫褲鞋襪可以先噴防水噴霧
中招就唔好留直接dum咗佢

消毒火酒:
易買 平 可用作消毒 但係多用傷皮膚
化/卸妝水:
女仔會有 比較唔傷皮膚 但貴 同埋唔同牌子效果可能會有差異

其他建議:
#67 威猛先生玻璃劑
#91 含酒精成分濕紙巾
#117 大塊顏料可以待乾再成塊搣

可以搽定凡士林/hand cream
保持皮膚濕潤方便移除顏料

唔敢去五金可以去模型舖買Mr Color paint remover/Mr Color tool cleaner,冇就買住水性油天拿水頂住先

補充使用順序:
先用水性油天拿水或者75%酒精捽
好頑固捽唔到嗰啲先用paint remover/tool cleaner
因為用完呢兩隻,啲顏料會變硝基,用唔返酒精
最後都唔得先好用洗甲水

凡士林coating,logon $50 gel removal

應該冇加料 UV燈照過安全,番簡水、梳打水可行
大家!應該可以試下用番梘洗走d染料,個source來自wiki當年purple Rain Protest,請幫手試,如果ok請spread開去,p牌仔推唔到post希望幫到人
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Purple_Rain_protest

佢第2個方法係用1比100 HCL:水洗,大家試左梘先應該work
[化學]如何清洗顏色水劑(含acrylics/PMMA)
https://lih.kg/1406604

1. hot sodium carbonate solution

-蘇打水,溫度50度或更高,建議自己開,落多小小都唔怕
(同小蘇打sodium bicarbonate有啲分別,唔知bicarbonate效果係點)

2.消毒火酒(酒精)/含消毒火酒成份濕紙巾

3.化妝水/卸妝水/洗甲水

可以洗到有acrylics/PMMA嘅顏料

紅字係考慮完availability, effectiveness, usefulness, side-effects嘅建議

另外衫褲鞋襪可以先噴防水噴霧
中招就唔好留直接dum咗佢

消毒火酒:
易買 平 可用作消毒 但係多用傷皮膚
化/卸妝水:
女仔會有 比較唔傷皮膚 但貴 同埋唔同牌子效果可能會有差異

其他建議:
#67 威猛先生玻璃劑
#91 含酒精成分濕紙巾
#117 大塊顏料可以待乾再成塊搣

可以搽定凡士林/hand cream
保持皮膚濕潤方便移除顏料

唔敢去五金可以去模型舖買Mr Color paint remover/Mr Color tool cleaner,冇就買住水性油天拿水頂住先

補充使用順序:
先用水性油天拿水或者75%酒精捽
好頑固捽唔到嗰啲先用paint remover/tool cleaner
因為用完呢兩隻,啲顏料會變硝基,用唔返酒精
最後都唔得先好用洗甲水

凡士林coating,logon $50 gel removal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞