[人血? 幫到人?] 關注612人道支援基金問題!!!

377 回覆
165 Like 23 Dislike
Q: 理解 姐係如果天水圍既手足揾你地求助 以呢種情況 你會唔會幫 做case study 唔涉及私隱掛?
A:
(沒有回應)

Q: 同埋我聽到有人講比人拉左之後 家屬打去612搵佢 612覆話被捕者未必想見到你 而果位家屬係被捕者老婆
A: 我們是不會這樣回答的。
我們的處理如下:
被捕個案求助(親友聯絡)→ 被捕支援平台 → 律師
律師跟進個案,找出事主所在警署,並到場協助事主
→見到事主後,律師會問事主想通知哪一位親友,並按其指示聯絡,以保障事主私隱
→如有我們收到其他親友查詢事主情況,會交予律師,或在律師指引下,回答查詢人士。
(OK)

Q: 即係我覺得 你啲錢係市民捐出黎 比番市民一個最大透明度既財政狀況 錢既流向
A:
(沒有回應)

Q: 即係我覺得 你啲錢係市民捐出黎 比番市民一個最大透明度既財政狀況 錢既流向
A: 一定,會有核數報告。
(但幾時有呢?)

Q: 8月8果個簡報係唔係核數報告?同埋樓上講果個 上星期尾說好的報告呢?
A:
(沒有回應)

Q: 為保障事主私隱,我們不能回應個別個案之跟進情況。
任何事主或其親友,就其案件向基金求助,信託人會逐個個案考慮。
我見問完佢,佢咁答
咪想知係咪要自爆先問得問題
A:
(唔知點答佢好,因為我心入面都係諗緊同樣既野,純粹掟上黎FYR)

Q: 我朋友上環個日被警察打爆頭,打去612,612話非緊急,叫我朋友自行去醫院,有無呢回事? @ReliefFund612
A:
(沒有回應)

Q: 為何你地人道基金係選擇受傷後去做醫療支援,而唔係避免前線受傷?
為何唔係幫抗爭者做足安全措施 而係事後 龐大醫療開支?
根據你地新聞稿,612基金用途係可以彈性化處理,現階段有咩彈性化處理左?
A:
(沒有回應,不過公道D過,第一同第二條佢又真係好難答既,但第三條可以叫佢回應下)

Q: 乜撚都要諮詢信托人 同意 @ReliefFund612 會唔會可以叫信托人回應下我地既訴求 因為你好多都要問信托人 但之後又唔見你答
A:
(沒有回應)

Q: 就爆眼少女事件,想問612
1. 請問據稱的醫療開支包括什麼項目?
2. 為何爆眼少女係住公立醫院而唔係私立醫院?
3. 612有否曾經講過,爆眼少女整容係非必要?
A:
(沒有回應)

Q: @ReliefFund612 你有案要處理架咩?都俾你拒絕晒
A:
(沒有回應,派膠用既,因為612表示要處理案件)

Q: @ReliefFund612 有消息指出你地連盲眼少女既所有費用都唔肯負擔!!同埋以佢名義去湊左既資金都唔肯比返佢既家人!!你地幾時開記招作出回應!?
自從盲眼少女件事發生之後,好多香港市民都聲言要捐612比錢個少女做手術,而你地對外都承諾會支付所有費用!!但有消息指出你地連整容費都唔肯比!!咁香港市民捐左8千幾萬咁多錢比你地到底用黎做乜!!
唔該出黎解釋一切!!😠😠😠
A:
(沒有回應)

以上既環節係咁多位關注612既巴絲打既提問 同埋612既答案

612信托人之一 何小姐14年既割席言論

民陣義務律師既言論

其實好希望喚醒下各位既記憶

唔係話佢地唔好,係呢一刻佢地的確有幫到線,但幾千萬入面真正洗到落前線既,可能只有一半都無。我由頭到尾都建議各位,一係捐星火,一係俾前線買物資。

最後,希望各位明白,民主等於分權,人民既責任就係監察,唔好再俾泛民用不分化黎做擋箭牌。監察並唔等同分化,而係我地既權利同義利。

多謝各位
對上面Q&A覺得好長唔想睇,可以睇呢段總結:

1. 612表示,所有有關醫療以及法律援助,都唔會拒絕。
2. 612表示,有人需要借保釋金,只要打俾佢地,佢地會即刻拎現金去幫人保釋。
3. 612表示,已經請左核數師去審核成個組織既錢,雖然唔知請左咩,亦唔知報審核報告幾時出。
4. 612表示,人道支援方面,如果係有人好需要支援,同佢地講緊急,佢地會即時處理。
5. 612表示,佢地無拒絕過一切有關醫療及法律援助。
6. 612表示,法律援助既金額會根據法援既標準去幫人。
7. 612並無回應有手足話被拒絕既事,剩係叫手足同佢地聯絡。
8. 8月8前只有不多於5位手足向612申請借出保釋金,而當時有178位被捕手足向612求助。
9. 8月8前人道支援平均每人兩萬幾,但有人指只收到2000,質疑佢派錢準則係點,612表示唔能夠公開。

最後既最後,小弟係呢到同大家講講我開呢個post既目的

“其實見各位咁激動 不如我講下我既目的係咩 我最主要係希望透過叫612提高透明度呢點 令更多人明白 捐左錢唔代表有用 係捐完錢又幫到前線手足先叫有用 既然好多人為自己唔能夠或者無膽企出黎呢點感到自責而去捐錢 減輕自己罪惡感 咁點解又唔直接去買物資俾前線手足 反而係要捐錢俾一個唔知等到幾時先會幫到人既所謂人道支援基金

所以 我好老實咁講 希望透過屌612呢件事 令到大眾可以唔再捐錢俾任何基金 而係真係捐錢係前錢手足”

以上係我公開既目的,我最想屌醒一班ON99以為捐左錢俾人就係代表買左贖罪卷。但殊不知佢捐既錢係2046年都唔知用唔用到去幫手足,仲要有一部份係唔知俾人洗左去邊。唔該各位,請你地叫下身邊既中產同埋和理非,唔好捐錢俾612,聽我呼籲,將你既閒錢俾佢地:

1. 星火
星火多數幫助所有手足,包括魚蛋革命既前輩,呢點係眾人公認,我唔需要多言。如果佢唔係口碑好,點會資金少過612咁多既情況下(無錢請打手)都會有咁多人讚佢。
2. 史兄
會資助前線手足發夢,有多位手足表示收到佢地援助,適合有閒錢又想即時幫手前線手足既同路人。

3. 自己買物資去物資站
其實每次大型活動開始前,都會有大量文宣,有閒錢又有時間既同路人不妨去掃貨,買入覺得有需要既物資,再係當日拎去物資站。如果有telegram既不妨去公海問問最近活動有邊D人會收物資。(公海有大量狗,請小心言行)

唔再多講,希望各位理解,並且自己決定點做。多謝
仲有究竟完左之後612點錢會洗去邊呢 好似都無講

同埋小弟問612 人道支援會否包括前線手足 但612無回應 所以建議各位前線手足 或者被捕手足 或者受傷手足 請盡情claim 612

特別係被捕同受傷手足 612表明唔會拒絕你地
我係同意既 自己既錢自己決定 不過我覺得 如果有心幫人既 不妨睇下我呢篇長文再決定
Tui
612表示 無拒絕過任何醫療及法律需求呢個係612 tg官方ac既回覆
係啊 佢咩柒都叫人俾證據 或者叫人直接聯絡佢其實幾有趣
多謝 我係想知佢既所謂核數師會幾時掟到盤數出黎 而佢今日出既簡報 好老實講 我見唔到同8月8果份有咩唔同
唔係話你612唔幫
但係可唔可以快小小?
個流程 或者 再透明多小小呢?
人哋出咗新報告
不如你睇完再開新post 啦
612 人道支援基金工作報告(2019/08/28)
https://lih.kg/1515380

同埋咁長有撚人睇咩
係 衰d講句 可能佢地覺得無需要幫掛 612講到明 複雜既case由信托人決定
你睇睇#18先 我知今日有新報告 不過佢份報告唔知同8月8有咩唔同 透明度有提高嗎? 而小弟係上星期已經同612官方帳號聯絡 要求佢地提高透明度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞