唔好一窩蜂寫信自薦做陪審員

14 回覆
23 Like 9 Dislike
記得我講過陪審員既問題嘛?我講過如果案件唔上高院係無陪審員既。你認為DOJ會推幾百單案上高院?依家高院索償上限由一百萬提升到三百萬,佢地已經將好多案掉返落區域法院啦,你估高院好多人審案?

呢個時候有人叫你地寫信自薦做陪審員,你地就一窩蜂去做,咁係咪話俾政府聽,你係 protestors sympathizers,同情抗爭者,叫政府閘你地名同記錄資料在案呀?明人不做暗事唔等如你唔需要保護自己,你對住既係一班無法無天既契弟,你實名聯署同公開自薦,係咪自殺?

我講呢D說話就係掃興架啦,you are free to label me as 熱狗或者熱普城,甚至乎係藍絲。我希望我估錯啦。

陪審員否決權
https://www.facebook.com/skeptical.legal.fatman/posts/2387268598217445

#上下社區法網就變法律精英的話
#我咪好很冤枉咁花左咁多學費同光陰

source:是咁的法網肥人
原post:https://www.facebook.com/skeptical.legal.fatman/posts/2407682786176026
溫提:IVE仔唔好攞架來掉

因為從公開試已知你無足夠語文能力,智力亦較低
話做就做咩....陪審員
咪帶風向啦傻仔
on9
你都on9 唔比藍絲想做黎整死義士咩
我係藍絲既話都會想做陪審員 用下個死人腦先啦
而家藍絲做陪審員都唔L得咩
Common law之下, juror都係random咁選,除非有合理嘅原因 (例如Defendant係非洲裔,選出嘅陪審團全部係高加索裔人,可能對D造成偏見, 但都會係從收窄咗嘅pool隨機選人),個pool如果夠大,randomly揀八至十個人做陪審團,唔係難事吧?

就算可以自薦 (真係第一次聽到),法官甚至雙方律師都可以提出反對自薦者作為陪審員之一

當年我在海外被選中做juror,我係以要做clinical placement呢個原因, exempted唔需要做juror

High Court唔止淨係得高額索償嘅civil cases, 仲有嚴重嘅criminal cases, 好似西九戲曲中心嘅串謀詐騙案咁 (分判商偷龍轉鳳,偷工減料)

而且,自薦者會唔會可以淨係做佢想做嘅cases嘅jurors? 真係好有疑問,因為聽落已經係非常unjust同unfair, 唔相信有正常嘅法官會接納
5至10樓堆回覆做咩事
明明樓主講得啱
邊有可能自薦做陪審團
制度上唔可行之餘
仲會伸個頭出黎叫人快d DQ我
on lun 9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞