突發! Telegram更新回應香港民眾要求 即使有你number都唔會再搵到你profile

961 回覆
4278 Like 5 Dislike
你唔信我唔緊要
請你睇睇呢一個 1/8 發出嘅message https://t.me/tginfoen/400
已經預示咗Tg將會有 slow mode
而且正式Official版本推出新 updates 係一個星期之後 (9/8)
https://telegram.org/blog/silent-messages-slow-mode

咁你話呢一個channel可唔可信
by the way, 佢 1/8 post 果條channel msg的而且確可以edit
但係edit嘅時間fix左唔可以超過48hrs
所以佢最遲都係3/8放,所以無需擔心
咁先係㗎嘛
外國勢力
抵我用咗咁多年telegram依啲咪就係whatsapp一世都抄唔嚟嘅嘢
多謝Tg
Telegram 回應香港用戶要求 限制顯示用戶電話號碼

Telegram 以私隱保護能力強而受用戶歡迎,而近日香港示威者也主要用 Telegram 作為溝通平台。不過有人發現 Telegram 的重大漏洞,令有心人士可以得知聊天者的電話號碼。即使你在安全設定怎樣設也無法阻擋。背後原理就是匯入大量電話號碼,若 Group 內的人在匯入的電話號碼範圍即會將其 Nickname 變成電話號碼,因此很容易被「有心人」查出發言者的電話號碼。

今天來自 Telegram Info 網站的消息,指 Telegram 即將會修正這漏洞,要顯示 Telegram 用戶電話號碼,對方通訊錄除了要有 Group 內的人電話號碼外,查看者本身的 Telegram 也必須有對方的電話才行,那就是雙方也有對方電話號碼的情況下才會顯示出來。

另一方面 Telegram 限制了從記事簿匯入電話號碼的數目,當超越某個數目,Telegram 會對該帳號進行限制,令其每天最多只可匯入 5 個新號碼。

▲ Telegram 指明如果用戶的電話已在對方手機,你的電話便會被對方看見。
thanks telegram
我都買左電話卡搞完一輪
睇到眼濕濕
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞