懷疑中国黑客HACK左白宮網站

390 回覆
1025 Like 5 Dislike
關咩事
無mx record只係佢地收唔到email姐
同佢地send唔send到email係兩回事
佢地唔打算收email既話唔駛set mx record
你講果兩樣MX同SPF咩黎

利申:唔識IT
push
但係我就算簽其他連署都一樣收唔到EMAIL
其實佢白宮運作係點撚樣
[突發]撐狗學生寫左封信比人民日報
https://lih.kg/1506426
借推
佢個server 有問題囉
如果改到dns一早改埋主頁IP啦
我傾向覺得係server問題 唔關大陸狗事
啱,我check過SPF record仍在,咁其他國家收到emails, 咁有機會係唔知個node閘咗啲email喇...
支那人又送子彈
點解可以咁撚蠢
白宮咪跪地左
Check dns 的確冇左 mx record

但冇 mx record 只係佢 (...@whitehouse.gov) 會收唔到 email,唔一定 send 唔到 email 出嚟,但的確會令誤判為 spam 嘅機率增加

而根據 https://securitytrails.com/domain/whitehouse.gov/history/mx
佢個 mx record 喺今年二月底已經冇左,並非呢幾日嘅事
其實係未等同直接向白宮開戰?
當我9 up, MX record係佢哋嘅mail servers list, 收emails用,SPF record係話俾人知邊啲servers俾佢哋發出嘅emails, 等client唔好drop or 跌入junk box
上面有外國巴打話收唔到EMAIL
邊有人hack完仲要擺上網自首咁戇鳩架
屌唔怪得知收唔到EMAIL
不如做個test, 開多個簽名做testing, 如果收到email, 即係Whitehouse玩嘢…
擺上網個班係反共
唔係同一批人
我試左幾個簽名同唔同EMAIL
用埋VPN
都係收唔到
push
mx 係收 email 嘅 server

SPF 係防冒紀錄,可以確保係授權嘅 server send 出嚟嘅 email

冇左呢兩樣唔會 send 唔到 email 出嚟,但會被好多 email 服務當做 spam,怎至直接 reject, spam folder 都見唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞