826稅局Q&A

10 回覆
2 Like 2 Dislike
新手仔第2次開post,請多多指教

話說我睇到telegram嘅Q&A,唔知各位巴絲點睇?
我都幾同意吓

其中內容是咁的:

Q:點解要去稅局?有咩用?
A:1. 有人提出交多$1稅,投訴人地漏稅之類,目的係咩?係為咗通過繁覆嘅工作,而拖低工作效率呀!而稅局接放工令人地工作時數減少,就能降低人地嘅工作效率,試諗吓人地一日可以完成嘅工作,中途突然收工,就變咗兩日先完成到。其實,接放工同交多$1稅,應該互相配合,威力就會更加大。

2. 二百萬人遊行,以及多種手法,政府都唔理,所以我哋開拓更多不合作運動可能性,向政府表示行動陸續有嚟。稅局係最主要收入來源嘅政府部門,所以從稅局做起

3. 低成本,有效益,抗爭左咁耐大家都壓力大,至少可以抒發情緒,保持身心健康,係減壓好辦法。去稅局係相對低門檻嘅和平運動,唔係個個都有條件衝前線,而且所需人數遠少於機場。

Q:624搞彎咗,再搞唔怕失民意?
A:1. 機場813夠搞彎咗,唔通唔再去?唔會㗎嘛!失敗乃成功之母,每次失敗都應自我檢討,下次做好啲。邊度跌低,邊度起翻身。

2. Admin見到812,813之役後,明白失敗嘅原因。其實624之前,621係成功嘅。621624,812813有類似嘅原因。Admin明白到人多自然塞嘅道理。621,812係人多,所以自然塞。624,813人少,做唔到自然塞,所以要間硬塞。如果間硬塞,就會做出樣衰動作,以致失民心。所以我地要做嘅野,係自然塞,唔係間硬塞。當日乖乖地坐喺稅局度,咩都唔駛做,唔好妨礙lift門關閉,唔阻人出入。只要多人坐喺度,人地就會較少空間出入,從而做到塞嘅效果。圍師必缺,唔需吓吓塞死。政府見到多人,就自然宣佈停工。

3. 成功咗就得民意,失敗咗就失民意,621成功令人早放工,人人都多謝你,624阻人返工,人人都屌9你。

4. 621係好成功嘅戰役之一,令好多部門成功提早放工,嗰日亦冇失民意。點解唔恢復返621嘅光彩呢?

Q:當日有咩Do&Don't?
A:唔好阻礙lift門關閉,不對他人懷惡意。當日乖乖地靜坐,中意嘅可以學地鐵咁,做吓清潔工作,舉牌派傳單,播吓片,教吓d人點樣喺民居處理催淚彈。

#Q&A
https://t.me/revenuetower87
https://t.me/tax87
班公務員今日做唔散咪聽日做囉
稅局做2018/19評稅限期係2025年3月31日
聽日仲有無稅局
*更新* 國泰城係828星期三
push
.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞