[緊急] 唔好用外國太空號碼開 tg!好多人會漏左既安全措施!

170 回覆
116 Like 2 Dislike
用外國網上既太空電話 分分鐘仲危險過你用香港太空卡開tg!

1. 外國專係有 hacker 專係爆呢D網上太空電話既Account,偷你個太空電話Number 去撞你個 tg/wts/fb ac 。
2. 呢D網上太空電話既服務商好參差,唔保證你個 number 唔會俾其他人拎黎用 ( 尤其是係Free-Trial 試用服務!!!! ),要追起上黎好麻煩。

3. 你唔養住呢個 number 放返出黎,其他人有機會「合法」接手你呢個number,除非你定時轉 number / 用Credit Card 養number。( P.S. 養一個 Online tel number 貴過你係香港養住一個太空卡 number。而且好多 plan 都係跟死一個number最少一個月)

4. 係啦,你唔用免費公廁服務,想安全D,就要用Credit card上網俾錢,即係留一條路俾人查到你。
5. 呢D Online 太空電話服務,分分鐘會share 你所有資料俾第三方/政府。

btw 我自己實測過,就算有人撞到你個Number,只會見到
a. 你個displayName。
b. 你個icon。
c. 你同佢之間有咩野 common gp。
我自己實測過,係「唔會俾人見到自己既userID」。
對方只可以根據你果時個displayName + icon,係果堆common gp入面睇返你講過咩野。

正題 : 用香港太空卡玩tg係可以好安全,只要你做夠保護措施 :
1. 去鴨記買太空卡。
2. 用一部三年內冇用過既廢機,係「安全、冇Cam既地方 (唔好係屋企附近) 」開卡用。
3. 係你原本既手機tg既setting 到,轉你tg既 reg number。用廢機接收SMS。(tg 係可以直接轉number,唔駛del ac再黎過。)
4. 熄廢機。
呢幾個步驟確保就算有人想查你個number trace你個身份 都會查唔到。

仲有更加重要 :
1. 定時頻密「轉DisplayName、Icon 同 UserID」(最好每日轉一次),唔好俾人係谷到trace返你講過咩野 (當然可能公海谷入面有bot 會pop up返改DisplayName呢個action,所以要改埋icon同userName,亦都點解要每日禁改)。
2. 唔好隨便係公海谷講危險野。
3. 開 Cloud Passcode。
4. 開 local passcode,係passcode option 用「alphabet passcode」以自訂既英文字母+數字做密碼。

5. 唔好係lockscreen show tg既notification。 (你俾人塔左,你果部未unlock電話都唔會見到你有 tg 既 msg)
6. 私密野「用 一對一Secret Chat」。
7. 定時買太空卡轉tg 既 Tel number。

之前都有 post 教 唔好用touchID/faceID,點 hide number 熄 contact sync 果D 我唔再補充。
push
今晚823香港之路!!!
麻煩各位巴絲幫手airdrop
比其他唔清楚既路人知發生咩事
呼籲參與!!!

請廣傳 好人一生平安!!!

push
push
push
push
每部機都有 unique既 IMEI。
你拎一部成日用既機,電訊商好易知道你呢部機既 IMEI 係屬於你本人。
當你用呢部成日用既機去開太空卡果時,電訊商會發現 開呢個卡既 IMEI,就會知係你本人開。

即係廢左你武功。
push
push
push
notification preview!!!
TG嚟講開左2 step verification
就算個no.以後放返出去
其他人都用唔到
(好似係)
其實驚電話被定位 用vpn+ VOIP 解唔解決到?
呢個好撚多人會唔為意
係 所以要做好隱身措施
係 所以二手野最好
notification preview!!!
二手都有機會有伏
一手iphone se最好
不過貴
係 試過100%有用
所以用textnow d 假號碼開埋2 step 無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞