三十歲先學鋼琴會唔會太遲

15 回覆
2 Like 1 Dislike
學琴太遲, 學吹蕭啦
唔會遲 比心機
比心機 實得
不過你預咗手指真係硬啲
驚手指生硬
彈唔郁
咁你覺得而家開post 有冇遲左
冇咪可以,因為你都覺得有可能先會問
近日,梁朝偉因新戲學鋼琴的事又一次讓很多人對影帝肅然起敬。因《風再起時》劇情需要,梁朝偉需在短期內學會彈鋼琴,剛開始他認為不可能完成的任務,最後漂亮逆襲,到底發生了什麼?

梁朝偉扮演的角色在戲中要彈三首鋼琴曲,要現學,其中有一首難度還特別高。導演翁子光曝料梁朝偉的暴躁學鋼琴的故事,說梁朝偉在學習鋼琴的時候想殺了自己,練了三個月,每天幾乎都是8到10個小時,每天晚上打電話罵他,練完之後,現在很感謝導演,因為梁朝偉已經學會彈琴,家裏還買了鋼琴,彈鋼琴已經成為他的愛好。

節目現場,梁朝偉也表示,「剛開始的時候我覺得沒有辦法做得到,後來我到每一個地方拍戲都必須要他們放一個琴,不拍我的時候我就練。」

此前,劉嘉玲在綜藝節目上也爆料,梁朝偉為了塑造好新角色,在家裏狂練鋼琴,每天回到家都能聽到鋼琴聲。

在家練!在片場練!有空就練!

最後的結果是,3個月的時間梁朝偉不但學會了彈鋼琴,還變成了彈鋼琴的高手,從開始的抗拒到最後愛上,培養了一個長期的愛好。
Tg
pianoccy
我用咗6年由初級學到演奏級,因為我真係好好好鍾意彈琴。

自問唔係早學,都有心入面鬧自己點解咁遲。不過都無辦法,無得去後悔。

真係有心唔怕遲!it is better late than never.
即刻行動,因為你鍾意,你想去做,就係咁簡單,唔需要咁多顧慮遲疑。

你夠鍾意,3-4年都可以考到八級,大人學初級仲易上手!
https://t.me/emstiolleh
未搵人既可以傾吓
20尾都想學,希望彈到動漫的歌自娛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞