堅持觀塘遊行既原因

508 回覆
842 Like 13 Dislike
我地好清楚,亦都好明白而家和理非遊行既作用好低,政府連200萬人上街遊行,佢地當無左件事,觀塘遊行一定無200萬人啦,但點解一定要繼續搞,有幾個原因:

一, 為香港把關
政府就快會係全港安裝「多功能智慧燈柱」,而觀塘區係第一批安裝既地方。如果我地唔話比政府知,我地全部香港人都唔想要d監測我地行蹤同私隱既燈。而家呢個政府,只要比佢set左第一批燈柱就會溫水煮蛙,繼續set晒全香港,到時只會令香港變成大陸咁,個個連示威都唔敢。

二, 為民生問題發聲
如果你打開過醫管局個app,就會見到聯合醫院急症室輪候時間長期超過6-7個鐘,有時係急症室等半日都未必見到醫生。但政府寧願花過半億既錢落音樂噴泉,都唔願意將呢筆錢放落長期超負荷既聯合醫院。觀塘區本身面臨唔少社區民生問題,如交通規劃、聯合醫院長期爆滿、新屋邨配套不足,但政府根本就扮睇唔到,我地要為觀塘人發聲

三, 改變深藍形象
好多人覺得,你想改變觀塘,算把啦,大把廢老,大把警宿,無用嫁啦。大家都知道一次遊行改變唔到d咩,但至少可以比唔同年齡階層既人知道,觀塘呢個老年化社區入面,一直有一股想改變舊有腐敗風氣既能量,只要淺藍淺黃加入埋我地,一齊改變香港,人多自然能量都會變大。只要踏出第一步,就可以繼續行落去

8月24日 一齊黎守護觀塘啦

凝聚觀塘
https://www.facebook.com/%E5%87%9D%E8%81%9A%E8%A7%80%E5%A1%98-115482059813870

星期六見!
大家幾時先肯行動升級搞機場?
搞機場唔單只係搞到香港經濟,亦搞到全世界經濟
有機場巴絲亦指出,停飛一日全世界要2,3日善後
大家幾時先肯齊心搞呀?
唔係搞一日就算 係要成日搞
港共想攬炒唔志在香港蝕少少 但你覺得咁多受影響既外國公司想唔想蝕?
全世界陪葬既時候,你覺得啲大國會唔會出聲?

重點係癱瘓機場交通,唔係塞爆機場入面
空管巴絲返唔到工,航班升降效率低左就會開始delay/cancel架喇
監控燈柱
觀塘人即到 後日見
一句講晒 9月1 入機場
https://lih.kg/1495169
再tui
拆唔拆鏡頭
push
去觀塘,今次好難先call到人

機場幾時塞都得唔使狗批
要比大家知 點解一定要黎觀塘
推!
我淨係得一個想法

送勇武上場
觀塘見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞