港鐵正在瘋狂加裝人臉辨識CCTV

772 回覆
1868 Like 415 Dislike

想點
Push

不如真係發起擔遮搭狗鐵活動
記得上左車先好除罩,上次見到好多人一入閘就除
私隱專員公署 閉路電視監察及使用航拍機指引
https://www.pcpd.org.hk//tc_chi/resources_centre/publications/files/GN_CCTV_Drones_c.pdf

有機會違反指引
push
七月開始已經周圍都裝
下次搞cctv可唔可以直接扑爛佢
橫掂扑爛換過支新洗既係新鴻基狗鐵d錢

利申:做cctv保養維修,次次發完夢都比人call去洗cam洗撚死
係,強國監控技術絕對唔可以睇少
哩個時勢塊臉已經成為私隱之一
一定要好好保護自己
好似有人查詢過, 一般人不在此例
(手動轉)

真係要分享:
我咪話我個同事個妹番大陸比人捉左, 事隔2日終於番到香港, 聽番成件事先知有幾恐怖.
1. 原來佢當日已經無帶自己電話, 係帶左公司電話 (相信係無示威資料), 佢當日過關係大陸職員一scan 張回鄉證, 就出左alert 要帶去第2間房。
2. 事後知道alert既原因係因為佢去左示威( Not 前線), 佢一直極力否認佢有參與示威, 直到公安拎左一張佢參與示威 (應該係搞中聯辦果日)既高清大頭相, 問呢個係咪你嚟, 果刻佢已經無得否認。
3. 最恐怖既地方, 公安問佢有無Telegram, 佢再一次極力否認, 然後公安問佢, 你tg 既ac 係咪叫xxxxx (佢tg 個名)
4. 到最後佢可以番香港, 但係要交哂fb tg ig 既ac & PW
-----------------------------------------------------------------------------
總結:
1. 就算唔係前線, 出得去一定要遮樣 (口罩, 頭套, 臉睪), 因為香港已經無私隱可言
2. 呢1年無咩事都唔好番大陸, 因為已經唔係電話有咩資料事, 而係你唔知自己有無比人影到大頭相.
3. 已經可以肯定tg有大陸係到滲透
葵芳咪放過

痴撚線
好似唔洗錢咁
幾步一個
今次香港人唔可以輸
見一個拆一個
好密
DKLM
啲指引係俾正苦打壓香港人㗎咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞