(月經)想問醫暗瘡 食a酸睇邊個醫生好?急求!

84 回覆
2 Like 0 Dislike
我自己做左陣功課 綜合黎講搵咗4個覺得ok
希望大家比下意見我

直接開名:
1.陳榮杰(應該係你地講既mk陳?)
2.顧立誠
3.方慶生
4.黃錫明

自己情況+心路歷程:
生咗暗瘡成十年有多 基本上全身都有 臉 頭皮 patpat 心口
但最主要爆背脊 係成個背脊花哂 全部都係瘡 印 疤 你想像唔到咁恐怖
中學睇過醫生 淨開抗生素 唔肯開a酸比我 話我太細個有副作用 咩脫髮 扯唔起個啲
到近呢一年有睇政府皮膚科 都係幫我打類固醇去凸起既疤 但唔肯開a酸 但情況唔嚴重 但事實好撚嚴重
把心一橫 決定一定要出去睇醫生食a酸 呢十年黎真係好難過 好傷心
白色衫唔著得 會爆瘡爆血
夏天唔游得水 唔著得背心 唔除得衫 會比人見到幾恐怖
有女朋友 都會驚另一半點睇 會唔會嫌棄
總之係好痛苦對我黎講
到呢一刻 無論幾多錢 有咩副作用 我都一定要食a酸醫
補充:
之前抽血驗到有肝酵素過高 可能有脂肪肝 唔知同食a酸有無關
暫時決定先book mk陳
但聽講新症要排成個月
等緊既時候就睇其他3個醫生先
唔知邊個好
推撚
推推
有錢既顧立誠
Mk陳唔係專科黎
一係自己買,如果唔係就顧立誠
明白 唔該
其實分別唔大,因為來來去去都係開嗰幾款藥。

我自己以前就睇開黑布街李國文醫生,
佢開保膚靈比我,個半月開始就會好轉。

個人心得,服用保膚靈須知:

1) 一開始服用,會令你病情嚴重左,呢個過程大約會持續約兩至三星期左右,只要你捱得過,病情就會有顯著(我強調,係好明顯有效)改善
2)要按個人體重及病情,決定你服用幾多份量
3) 懷孕唔食得,會有畸胎
屌你,我第2點咪寫左「要按個人體重及病情,決定你服用幾多份量」
ok 大家冷靜 小弟多謝你地意見
睇過陳榮杰 覺得佢講野夠詳細而且會話哂比你知要點護理 幾好
好 唔該哂
請問你幾耐之前睇 新症等咗幾耐
夜瞓、睡眠不足,過勞,會更多暗瘡。
下 唔會驗?
應該會影響肝功能 要定期驗架喎
我睇李梓源既,佢年紀大有經驗。
診金先500蚊,係D藥比較貴,睇一次醫生加 A酸3星期藥 要2,200左右。

我一黎就食A酸,佢會有埋藥膏俾我,同抗生素。

我食左半年左右,爛臉已經好返哂。
我果陣係求其屋企附近既皮膚科醫生 無記錯係食一個月之後抽血驗
食左10個月20mg o記同有搽補濕 而家基本上無再生過 無復發

利申 6年前左右食
有無驗血?
有,食左幾個月之後醫生要驗。
Check肝功能之類。無事就繼續食。
其實我諗緊係咪求其一個都差唔多 始終睇醫生都好貴
咁個時你診金幾多?
咁好驚喎
咁巴打有無成效?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞