我係離世的士司機個女嘅朋友,借用朋友acct講返件事

2111 回覆
7281 Like 31 Dislike
我係離世的士司機個女嘅朋友,無acct借用朋友的acct講返件事。

2012年佢爸爸被警員使用過分武力拘捕,頸椎受傷,癱瘓一個月後死亡。

件事發生到死因庭裁決「不合法被殺」相隔7年。

聆訊過程中,證據充足,有CCTV清楚影低如何殺人。問題係,死因庭功能係確定死因,唔係搵人負責。

案件要由警方重啟調查,再交由律政司決定是否有足夠證據起訴,但律政司同重案組互相拋波,不了了之,兇手依舊逍遙法外。無人被捕,無人被停職制裁或紀律聆訊,兇手仲有糧出。

盧偉聰呢?話事件屬於不幸,話警方只是真誠地執行任務。

呢兩個月佢不斷目睹警方濫捕、濫用武力,好擔心再有人因此死亡。政府講的警監會根本係廢物,無調查權,無機制懲罰犯錯警員,從來冇向已被證明曾參與毆打、捏造證據和恐嚇的警員提出刑事訴訟。

質詢警權警方接受率係零,係零呀!更加100%不可能處理大型社會事件!

所謂嚴肅跟進,根本冇跟進過呀!完全無實際行動,視香港法律如無物。
自推
再推
推4
P牌推唔到
我幫你推
多謝你
幫推
齊昕既父親你都快d死
請大家幫手推一推
Push
係咪議員都幫唔到手?
https://youtu.be/6Sjd23CmStw

為左721 手足上到咁前 聽日去站到坐下都吾得咩?

[人生置頂]聽日就821元朗靜坐了!一個熱門都無!
https://lih.kg/1491132
條友仲日日返緊工
tui
Push
推,唔好放棄。仲有一日要清算依班人渣
721 811
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞