求救!!!巴西龜肺炎點算

77 回覆
1 Like 1 Dislike
5月尾買返嚟 唔知幾歲
大約兩個星期前開始肺炎(身體傾斜 有時打克痴 唔食野)
前幾日食返野以為好返 點知今日又嚟過 唔肯食野
唔睇獸醫有冇得救 (阿媽唔肯帶佢睇 話禁細隻 甘幾蚊買返嚟 唔會用成千蚊睇)
如果真係唔得 我可以用自己零用帶佢睇獸醫
話曬都係生命嚟
好似好嚴重
其實唔使咁多水浸住,
一定睇左醫生先
快d帶佢睇醫生
龜肺炎好快會死
咁請問邊間獸醫好?
最好港島區
睇錯巴打龜頭炎
我屋企都有隻巴西龜
平時淨係畀個盤裝啲水畀佢游
佢成日屙完屎尿都仲浸喺度
又無得曬太陽
不過咁都養咗五年
屋企人叫我喺公園放生佢 唔好折磨佢
但咁同棄養無分別所以我無理佢哋
望住佢由手掌心咁細到宜家成個頭咁大
好想可以令佢過得好啲
到底有咩我可以做?
佢有腐甲 指甲又好長 啲屎好黑好臭
係唔係有病
我都住港島
但出名醫龜幾間都係 九龍新界

我三隻巴養左一年幾都未睇過
但有問定有養龜的frd邊間好
通常都答荃灣 沙咀道獸醫 or 大角咀楓樹街
土瓜灣 dr yu 都出名醫龜 但有frd話比較貴
利伸 以上全部未睇過

你可以試下問學生有冇折

係醫就快d
越遲開始越難醫
水池放生先大鑊
冇野食 衛生又差
一清池就比人入黑膠袋送去堆田
而且巴係入侵物種 放生會害左d本地品種
你講得岩
放生其實係棄養
只係講得好聽d

腐甲聽講可以用Betadine(優碘 即係人用來消毒果種)醫
我未試過
你自己Google search詳情

>指甲又好長 啲屎好黑好臭
呢兩個係正常的 哈哈
多謝巴打意見
但我洗唔洗幫佢剪一剪啲腳甲
我怕太長對佢唔好
唔駛/唔好剪
指甲連血管的
剪會流血

我用天然石頭比佢地做曬台
爬上爬落就順便可以磨下指甲

可能你果隻係仔?
仔指甲長d

雌性體型寬,尾短,泄殖腔孔離尾基部較近;雄性體型較窄而長,尾長而粗,泄殖腔孔離尾基部較遠,爪長。 看腹部花紋,密的是公的,疏的是母的,這是巴西龜的區分方法。 書上說巴西龜的雌雄非常容易鑑別。 雌雄個體差異懸殊,雌龜個體大,雄龜個體小;雄龜前肢爪很長,雌龜無此特徵;雌龜尾稍短,雄龜尾長.
睇嚟我真係要睇多啲資料先得
我啲龜龜住廁所佢哋成日喺廁所周圍走 得閒用啲水啡下佢哋 養咗12年
唔好放生,巴西龜太易生存同繁殖,會造成生態浩劫。
好可愛好可愛好可愛好可愛
我啲龜龜住廁所佢哋成日喺廁所周圍走 得閒用啲水啡下佢哋 養咗12年
得閑咪用個充氣水池加啲水比佢游下水
你放生佢哋仲易死,水又污糟,佢哋養慣咗唔識得自己搵嘢食
肺炎唔好用咁多水養啊
嗰陣帶左我隻草龜睇獸醫
個獸醫一黎就話隻龜要用個肺呼吸 你咁多水浸住佢佢要昂起個頭呼吸會好辛苦

Btw嗰陣獸醫開左好多藥俾我隻龜
要用條管連埋流質食物灌入隻龜個胃到
用左一千蚊 醫番好咩都值
充氣水池...巴打個廁所應該仲大過我個廳
btw我全間屋任佢自由行 所以成日要同佢啲屎玩捉依因

放心 我唔會賤格到棄養佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞