Twitter戰線嘅同我入來!!少少意見!!

74 回覆
43 Like 0 Dislike
有幾點想提大家:

1. 我地唔係網軍,係「傳道人」
唔該唔好淨係落hashtag,copy人地口號,加少少自己嘅comment同感受。人地唔係想睇洗版,而係有血有肉嘅香港人有咩睇法。

2. 盡量打英文,唔好打香港人先睇得明嘅野。唔使怕英文差grammar 錯,睇得明就得。其實外國人會更加appreciate non-native speaker努力同佢地explain香港發生緊咩事

3. retweet都加返少少comment同hashtag
4. 可以mon住各大外媒(路透社,CNN,BBC etc),每逢有Post關於HK 同中國都可以入去comment下,用傾計嘅心態同鬼佬溝通,記得要有禮貌。擔心自己英文差可以講聲sorry for the poor english. (但通常佢地都唔會介意)

5. 對住中國愛國小粉紅,唔使動氣。有D叻D嘅會用英文同你講野,你就可以逐點擊破/唔理佢。用中文講野嘅更加可以用返英文大鳩佢。

6. 個人覺得可以將重點放喺:
feminism 同 hate speech
性侵犯同埋「曱甴」言論其實係general 左翼極度討厭嘅嘢。必須大力推
出feminism related嘅post可以加 #boycottmulan , 同加句 “Is that what Liu Yi-Fei supports?” 效果更佳

7. 文宣組請考慮出多啲英文memes

暫時分享係咁多,大家加油
同意 推推推
自推十連
多啲做reply
吸引名人/KOL注意同retweet
push
今日黑警虐老嗰條片必須要導去sexual assault, 前幾年法國有單黑警用警棍性侵黑人都鬧到好大
大家放link 集中推
今日黑警虐老嗰條片必須要導去sexual assault, 前幾年法國有單黑警用警棍性侵黑人都鬧到好大

香港自由之書—賣卡投資國難五金發國難財Ver 2.0
https://lihkg.com/thread/1486618/page/1
英領事館港職員 被指返內地失聯逾十日 警方駐粵辦調查
https://twitter.com/hk01official/status/1163643603157045249?s=20

轉英文推
Hong Kong free press 都有報,本身報導係英文
唔好意思阻阻你

聯署網址:
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

唔洗verify citizenship 自己諗簽唔簽
只要提供 email address + 英文名 +選Location + Postal code

喺香港住嘅tick返Hong Kong
Postal code 成功例子參考
Tui
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞