[文長] 我跪求下你哋幫手簽咗個英國國會BNO平權

344 回覆
116 Like 10 Dislike
Sor9未組織好

雖然我支持咩方法都試,不過我係未睇清楚內容簽咗跟住後悔嘅

好多英國人唔熟香港回歸,對BNO零概念。公投Brexit係想趕走班歐洲佬,收緊移民政策,對BNO一知半解嘅英國佬見到個description係會反感, 心諗無咗班歐洲佬又走返班人入黎搶食,所以唔建議繼續用呢個petition (係英國生活從而得知些少佢哋點諗)

你哋簽唔簽自行決定啦
我都係英國生活,但我睇得明個petition內容... I seriously think it just gives them an idea of how many hkgers are hoping this to happen before it’s too late.

Brexit 公投前已經係英國,身邊人知道結果係out of EU冇乜邊個唔係嬲到爆, 話班廢老想搞殘英國,後尾開始好多大型示威同social media campaigns都係抗議Brexit

有英國朋友話佢地會感到羞恥如果佢地pm冇為BNOs做任何嘢...

不過可能大家群唔同堆姐
英國重量級議員 促給港人完整英國國籍

英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)

1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論
記得同父母講簽左有咩好處
點解要簽?
1.居英權
2.去美國唔洗簽證
3.英國係法治,非人治
4.民主自由
5.房屋政策教好
6. 去歐美國家入境時唔會被問長問短
7. 00後可以用家庭團聚形式入籍
8.攞到脫離現有被強加國籍啲條件
9.英國無再教育營
10.無2047問題
11.因為多左英國公民喺香港,英國政府會易D發聲
12.如取消左被強加國籍,可以喺香港call領事保護及用英國護照入境中國

Postal code 填000000
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
推!!!
Only British citizens or UK residents have the right to sign

個petition 係要英國人簽。英國人好遵守合約或法律條文細則,所以如果最終發現大部分都係香港人簽,佢哋會反感,無論你有多合理的理由去解釋。

與其爭取full citizenship 不如爭取在英國工作及居留權。這樣對大家都有利。
push
59,302 signatures
要大肆宣傳set 一個deadline.
講明若果deadline前政府都唔回應五大訴求, 會行動升級 後果自負

用意: 先小人後君子
1)迫使政府回應
2)市民有心理準備當日會有行動
3)令市民知道當天有行動係源於政府唔回應
(令佢地明白若果政府肯回應就唔會有行動阻礙到佢番工, 出街)

1) 五大訴求
一、徹底撤回修例
二、收回暴動定義
三、撤銷對今為所有反送中抗爭者控罪
四、徹底追究警隊濫權情況, 解散、追究及重組警隊
五、以行政命令解散立法會,立即實行雙真普選

[下一步棋] 救香港 Set Deadline 行動升級 (幫推)
https://lih.kg/1497453
就黎60000了
快簽
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

推上國會討論
香港同香港人已經時間無多

英國報紙,議員同國際輿論唔係成日有

今次聯署上唔到國會,隨時冇下一次

未簽嘅人請盡快簽,支持BNO 平權!
推推推,最後唔夠人就有D可惜啦
其實段野下面有個description, 寫住:
"Hong Kongers will come in as political refugees. We will need a lot of effort to house them and bad for the British reputations to the International community then."
推推
觀塘見!
全家無bno 幫推
簽簽簽!
簽左又唔會少忽肉

加上近排已經發生太多次奇蹟
肯試就可能有奇蹟
乜都唔試就肯定食得屎
我都係,99出世全家人都有得我一個冇巴打You are not alone
點都建議有BNO嘅各位續咗先、簽咗聯署先,你哋都唔想同家人愛人被逼分開架係咪

更何況好仆街咁講,後生嘅做錯乜嘢要為班當權嘅人渣同死都唔撚肯醒嘅廢中廢老去賠上自己條命?佢哋唔會珍惜我哋對呢個地方嘅愛,反而只會因為見到好多手足顧慮民意大局而一直有恃無恐落去。手足們都愛呢個地方,但好可悲嘅係而家最大粒最有影響力嘅大部份都有條後路咁一直親中賣港掠水。我哋仲當佢哋係社會一分子、仍然願意捍衛佢哋都有份享嘅自由,睇到手足們嘅善良品格,但班賤人唔撚會珍惜更加只會打擊我哋。咁既然佢哋咁唔想我哋為呢個地方付出、覺得我哋做緊嘅嘢係殺佢哋全家咁嘅,去到爆個日就自己顧自己啦佢哋有份搞到香港咁撚樣,俾佢哋去到2047唔走都半隻腳入棺材,就咁將個爛攤子塞鳩俾班細嘅,到時又係做乜都屌。佢哋乜都冇承擔過冇了解過、踩完人就想人哋為佢哋賣命?我哋唔係popo,唔好話well唔well係根本not even paid for that。真係以為日日屌手足老母助紂為虐賺陰騭錢發賣港死人財,唔會冇報應唔使付出代價就可以嘆一世?今日唔報時辰未到咋,他日唔係報落佢哋自己喥,係報落啲子孫喥,活該架。佢哋作嘅惡孽應該由佢哋自己受返惡果,至少唔應該牽連到今日中小學甚至更細嘅小朋友、小手足

當然,因為愛呢個地方,而家我哋有能力嘅盡做先打咗先,真係爆就帶人(特別係 細路)走先。班人渣咁撚中意大陸呀嘛,俾佢哋留低擁抱大陸囉俾得大陸真係打得贏真係收返香港做市,佢哋又做唔做到香港咁耐以嚟令國際讚賞嘅嘢、有冇辦法令國際信任佢哋?從來可以令香港生金蛋嘅就唔係單單一個地理位置,仲有更加重要嘅英殖背景制度同人本身。人走撚哂英殖背景制度又唔知咩嚟唔會識用識守規矩,淨係識生人霸死地有撚用咩我哋起碼班細嘅走到,做到歷史見證人,肯努力邊喥都可以咁吃香,支滅之後我哋冚家返哂嚟建設香港

各位手足,明白會好攰會絕望,有咩事唔好自己鬱住,同大家傾下你唔係自己一個,生命好珍貴,我哋要比敵人更長命睇佢哋折墮,同意嗎?我哋一齊拖住大家行落去,好嗎?

五大訴求,缺一不可
光復香港,時代革命
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞