2020 istructe writtern study group

33 回覆
0 Like 0 Dislike
大家好!小弟想開個Group ,一齊大家交流資訊 互相照應要入請留tg
其實有冇人睇到呢個post
我決定自己留算

https://t.me/Ricky525

大量source
考黎做咩
卡片多幾隻英文字
國難當前你仲哂時間考個垃圾牌
hkie 同 istructe 無左 mutual recognition, 估唔到仲有人考 istructe....
咁HKIE/RPE擺番係英國又係咪一張廢紙?
搵多啲錢捐畀義士
我假設樓主係香港打工.......
咁HKIE/RPE係英國/英聯邦國家係咪完全冇用?
英:無話一定要mistructe/mice至可以執業/簽名。building我唔熟,但係civil structures就睇clients要design cert or check cert要乜人簽。好多時只要求appropriate/recognized 學會會員就簽得。我有啲印度,歐盟國民同事只有自己祖家嘅牌。

澳/紐:我唔會hkie係當地認唔認。只係十年前英國經濟唔好,身邊有同事移民去澳洲。我查過mice/mistructe係當地被認可(大約即係移民局搵澳洲會評估外人個資格是否同澳洲資格相同之類)。mhkie(str)有無用我真係唔知。

加拿大:就算有mistructe都好似得一個省免考筆個part。加拿大,美國,台灣考牌制度相似,同hkie/istructe/ice考試方法好唔同。我諗mhkie係楓葉國無乜用。

其他英聯邦國家,好似印度,南非……俾錢我都唔去。無查過mhkie/mistructe有無用。不過我有啲有mistructe朋友,後contractor請去做design manager之類……
有興趣啊,可以留個tg俾我嗎🙏🏼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞