關於嘉年華心態參與抗爭

41 回覆
67 Like 7 Dislike
咁樣就唔出黎 不如叫佢地諗下為咩出黎抗爭
為左出黎係條馬路唱歌玩 定係為左爭取應該爭取既野
相信識諗既都知咩時候應該做咩野
即係可以玩玩下
同意,好多時連參與勇武行動嘅人都係咁,講緊嗰女仔俾人射眼嗰日,啱啱俾人追完嚟
唔好意思阻阻你

聯署網址:
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
希望嘉年華撚可以睇到大家嘅意見
有次參與集會,太多人已經聽唔到台上講乜,有條八婆好大聲係咁講公司是非,個刻真係好嘉年華feel,我相信好多人個刻忍佢,
如果呢條八婆見到,唔該你專重返個場合
呢啲真係
612 721 811

823人鏈

831 中聯辦

9月三罷

不分和勇!
要輕鬆可以有好多日常娛樂,打機唱k睇戲乜乜乜

但好玩唔玩,用抗爭嚟玩,又係過分左,話哂已經有好多人為抗爭付出左血甚至生命

唔該大家諗下其他同路人、義士、死士同佢地家屬嘅感受,我唔想有人因為見到部分人嘻嘻哈哈而後悔支持抗爭
如果場運動需要哂馬證明有幾多支持者係可以用嘉年華式遊行既,但係證明支持者多一次半次就夠
如果係和平遊行想沖擊警察都唔難,只要"勇武"既人企係前線撞警察就得,本身唔夠膽既和理非都可能會加入. 雖然係叫做和理非,但係民調證明左其實大多數香港人都支持用暴力沖擊既,只係唔係人人都有依個膽去實行姐.
換言之,捉鬼同拉住你果D唔係同路人,佢地係完全唔認同你既做法,就算你係勇武集會先沖擊,捉鬼同拉住你果D都係唔會支持你既行為,因為佢打從心底裡唔認同你既理念.同埋係現場,你根本就分唔到拉住你既人係和本主義者定係警察臥底定係藍絲. 所以示威者係現場遇到捉鬼既人,只可以當對方係警察既臥底.不過講多又比人話我係分化.
不過勇武還勇武,勇武撚有strategy,但係冇tactic. 勇武撚既tactic係用"勇武"示威逼政府退讓,但係現場既tactic係一片空白.
勇武撚既思想係咁既. step 1/strategy: 勇武 > step2/tactic: ? > profits
勇武撚淨係知道要勇武,勇武既定義就係激進過和平遊行少少. 咁要幾激進幾暴力先足夠?係現場要破壞D建築物?打傷咩人?要打到幾傷先係足夠?要唔要脅持高官同議員?勇武撚應該諗到冇諗過,係現場咁做應該都會有好多人阻止
其實如果沖入立法會果日,示威者識得脅持泛民議員要求佢地建立臨時政府同臨時立法會,咁依場示威既進程會快好多,而唔係兩個月都不斷塞馬路>比人打>比人拉>塞馬路>比人打>比人拉 咁無限loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞