[多圖] 砌機械鍵盤教學 (平衡杆 60%)

46 回覆
22 Like 3 Dislike
最近再入咗批新貨,舊post又沉咗勁遠,開個新嘅嚟推一推先

完成品J圖:

Telegram:https://t.me/alphabetagamma
Page:https://www.facebook.com/MecKeyAlpha/

首先係材料:
- 電路板
- Cherry軸*61
- 平衡杆鋼板
- 平衡杆同平衡杆配件
- 外殼 (金屬)
- mini USB
- 鍵帽

再嚟材料J圖:

醉愛紅軸

平衡杆同配件

鋼板
不锈鋼質地,夠厚身夠重量,精度相當高

金屬殼,鋁質,重量適中

到全個鍵盤嘅精粹,好嘅電路板係可以令customize嘅工作變得簡單
呢隻set埋macro真係無得頂 (打手打得太明顯 )

下一個回覆開始慢慢同大家砌鍵盤
開工啦

首先同大家玩下粒平衡杆龍船先

你會見到有個勾仔喺度,勾仔係要放去軸的上方 (即原本裝燈的位置)

勾佢落去先

推一推就可以啪佢入去架喇,輕鬆
想除佢出嚟都係同一個方向推一推,又可以整返出嚟

下一個位,同樣玩法
平衡杆可以唔使咁急啪入去住,焊完軸先都未遲

完成一部分

開始焊啦

焊一隻腳先

用辣雞加手夾一夾,得兩隻手所以大家要自行想像下

焊完四隻角就焊四條邊,穩定塊板,之後點焊都唔怕

隔一粒咁焊一次先

之後就放心啪哂啲軸上去焊啦

話咁快又焊完 熟手咗真係可以好快,一路影相一路焊都只係15分鐘就焊哂
啲相做咩事調轉咗

首先同大家玩下粒平衡杆龍船先

你會見到有個勾仔喺度,勾仔係要放去軸的上方 (即原本裝燈的位置)

勾佢落去先

推一推就可以啪佢入去架喇,輕鬆
想除佢出嚟都係同一個方向推一推,又可以整返出嚟
Ching 勁
我都對平衡杆有偏愛,可能因為第一隻 MKB 係 Filco

焊完又係成堆屎喺度,雖然唔影響機能,不過肉酸呀嘛

洗板時間
詳情可以搵返我之前啲post睇,會詳細少少

將洗板水噴落牙刷度,之後輕輕刷落板就可以,洗板水喺鴨記搵得到
BTW有無巴打知邊度會有桶或樽裝洗板水 淘寶禁咗運唔到落嚟
長期用,噴嗰啲成本好高

刷完會見到黃黃地,要用紙巾或者唔甩毛嘅布之類加洗板水去抹
圖中左邊係抹咗,右邊未,你會見到有明顯分別

抹完靚仔哂
Ching 勁

用完都發覺平衡杆先係最愛
以後私伙嘢應該唔會再整衛星軸
LM
開始啪平衡杆啦

準備入閘

入咗一邊,之後推埋第二邊就得
如果想保養好啲嘅話可以加少少潤滑落去個接觸位

啪好哂,準備上殼

為咗令教學效果明顯啲,我教咗裝鍵帽先

粒龍豆最後要係呢個方向,入鍵帽前要注意返

首先桔咗入鍵帽先
由於呢隻係太豪鍵帽嘅關係,菊花會緊少少,可以緊緊扣住粒豆
如果係其他帽有機會會鬆鬆地,一陣會教解決方法

先勾入一邊

再試下推一推鍵帽裝埋另一邊,方法就好似你裝厠紙筒條住咁樣(希望有人明我講乜 )

裝好咗是咁的

我會建議裝好大掣先,如果除帽就大掣最後除
開始打J啦

Ching 勁

配定位板唔及 Cherry style Stabs 嘅選擇多,非 60% 嘅 Plate 幾乎要訂制先有
教返大家脫簡單解決鬆脫龍豆問題

以GMK Hyperfuse鍵帽為例,粒豆係會鬆鬆地,不至於會甩出嚟,但用落就係唔爽

好難影,求其啦

首先撕一張紙巾鋪喺十字面頭

然後用粒豆個十字去破佢處
由於friction同pressure增加的關係,粒豆已經實咗好多

如果粒豆隻腳長得濟,你都可以稍為剪一剪短佢
若果好似上圖咁樣其實都唔怕,可以照用
Ching 勁

配定位板唔及 Cherry style Stabs 嘅選擇多,非 60% 嘅 Plate 幾乎要訂制先有

唔好講塊板,想搵個靚仔啲嘅80殼都已經係天價
Total 成本係幾多

巴打又識唔識入mac機嘅鍵盤
Total 成本係幾多

我喺代理入貨有優惠,成本唔講得
我嘅鍵盤係做得到mac input,只係無mac鍵帽姐
如果你之後搵得到都可以換
Total 成本係幾多

講清楚少少,我呢隻係可以任你customize所有掣位
你可以完美逞現返mac layout出嚟
Total 成本係幾多

有無啲係乜字都無嘅鍵帽
Total 成本係幾多

有無啲係乜字都無嘅鍵帽

DSA profile PBT球帽
劉名支持,又身㾗想玩多隻keyboard
劉名支持,又身㾗想玩多隻keyboard

嚟啦嚟啦
我記得你嗰隻好似係混軸混燈嘅

有底燈
會喺鍵盤邊滲出嚟

附送頭毛一條

有底燈
會喺鍵盤邊滲出嚟

附送頭毛一條

真係“頭“毛而已?

有底燈
會喺鍵盤邊滲出嚟

附送頭毛一條

真係“頭“毛而已?

唔准懷疑
留名
講講平衡杆板裝燈嘅drawbacks

插好燈(無焊)

摸擬撳掣,燈會頂到條杆

插帽試一試,一樣撳得到一樣有感應,但鍵帽無法觸底

除咗燈之後篤到底喇
(希望大家睇到分別)

總結:有燈會頂到,手感會有差別,但仍然可以正常使用
點解咁撚麻煩都要用平衡杆?

唔使fine tune,幾乎係即插即用,KY都唔使已經好順
衛星軸雖然係方便換鍵帽,但要做到平衡杆嘅清脆手感就有啲難度喇

普遍gaming keyboard都係用衛星軸嘅,想試玩平衡杆就可能要玩到Filco先有(未諗到其他)

Filco係出名手感好嘅,而家你自己都做到出嚟喇
(咁當然Filco其他配件都同手感有關嘅)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞