[紅土]光復紅土:817一日個人遊實用指南

78 回覆
59 Like 0 Dislike
九龍城區受宋皇先人庇佑,兩個月黎都未食過催淚彈
唔知817會唔會開到齋
事先聲明,本人唔建議聽日勇武(稍後解釋),
但為免觀光人士蕩失路,一於整個簡介俾大家探索下,買完紅酒朱古力可安全返家

1.「紅土」人口結構
紅磡、土瓜灣、馬頭圍及九龍城 老年人口居多,其中土瓜灣更係退休公務員集中地。
另外,呢區新移民問題嚴重,窮富皆有;
而黃埔及何文田兩個延伸地區為中產人士居多;

區議會方面
九龍西絕對係民建聯票倉,多年黎自動當選,所以好唔爭氣咁出左 李慧琼 同 梁美芬 兩件旦散。作為老鼠頭目,歡迎大家去其辦事處拍照留念
屬性係 藍至深藍

不過經過黃埔手足一幕精彩通宵屌保安,加上係41校網,相信亦有好多年青既手足為大家導賞!

2. 交通及地理
九龍城區「紅土黃何」相連,主要交通為巴士及小巴,鐵路限紅磡、黃埔、何文田。
水路有紅磡碼頭、九龍城碼頭 來往北角碼頭。

遊行路線由海心至紅磡碼頭,
果邊車房、工商廈、民居皆有,除黃埔之外都係以唐樓為主

三條綠色線係紅磡去何文田及土瓜灣主要 行車路線
而不論上、下路都有好多細街,幫襯小店就最好不過

不過請留意番黑色圈A、B,
A 圈係 過海、油尖旺、荃灣 往來 紅磡、土瓜灣、新蒲崗、乃至觀塘及整個九龍東 既重要接駁位(上路)。
B圈主力分流來往彩紅、慈雲山、彩雲等車輛(下路),
基本上呢兩個圈塞左,八成車都唔洗郁

咁係咪即係可以任塞?
呢兩條路好聽D講要黎好容易,不過要走都好頭痕
因為假設兩個圈已有狗賊,只能夠繞個大圈去何文田走人,或者由紅磡、黃埔站走
而呢個情況下需要確保紅黃兩站安全先可徹底回家。

順帶一提,紅色C 圈係上星期狗賊玩雷射槍既大概位置,唔排除會係同樣位置出現。
紅色D 圈係最近既 紅磡警署,不過就位於何文田近旺角。
另外兩個警署係九龍城亞皆老街運動場附近,附近有迴旋處(往九龍東、旺角及太子)

呢度特別提醒 有意慾圍警署既 手足,本人強烈不建議咁做,
因為地形黎講 何文田山路多,而且缺少商店或大型商場掩護,萬一被圍只能夠兜落旺角或去屋村暫避

萬一有手足行到流連忘返,建議可到朋友家中暫住:
黃埔花園、樂民村、愛民村(要上山)、公開大學(要上山)

總括黎講,多細街、主要道路兩條、無大型商場
其他道路、據點請補充

唔建議勇武原因
1. 由811血腥鎮壓開始,已證明狗賊係存心想示威者死。而且亦明顯地有狗賊扮示威者意圖搞出騷亂場面
2. 承上,機場環時記者一事已證明中共絕對有能力自編自導自演。大家安全固然好,我擔心既係中共借機砌警察然後屈示威者做
3. 正如隔離入境巴打所講,多左好多又黑又實既大陸人拎埋頭盔眼罩等用具黎香港(佢話已factcheck )。只要人一聚集,狗賊同公安都會聚埋係入面。
4. 若然公安,打完兩拳後,請綁起佢地大叫支持平反六四
5. 自811起,國際迥響已超越預期,雖然唔太寄望侵侵,但我地已幫佢上子彈,若風向一變,只會變成一把濕水槍
6. Be Water 勿送頭勿送頭

兄弟爬山 各自做 錫春袋都唔割
我作為土家人聽日都會stand by
推推 818 上街遊行
最後自貼春袋一張
光復香港 時代革命

自推十連
光復香港 時代革命
五大訴求 缺一不可
實行雙普選
解散現行及重組警隊
以眼還眼 以牙還牙
LIBERATE HONG KONG
We Connect
兄弟爬山各自做 不割蓆 不督灰 安全至上
好眼瞓
Agger基本上狗車可以響大馬路standby,而走佬去紅磡、黃埔、九龍城、旺角太子都需要經過大馬路,好而比人塞退路
Push
Push
實用POST冇人推?
係咪太夜?
Push
係喇,4點都黎緊頭
推春袋

[突發]有人起ig搞左個
「#全城㩒美元」
挑戰
https://lih.kg/1476098

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞