(有關國泰)太古旗下員工希望講幾句....

561 回覆
3291 Like 16 Dislike
轉載 (無fact check, 當係一個意見咁睇)

(8/14 HK) 睇到大家見國泰炒機師嘅消息都好憤怒, 話要罷搭CX等..我本身唔係話好熱愛公司, 但作為太古旗下嘅員工都希望講幾句:

其實太古已經做到盡..公司一路都無特登做D 咩去打壓員工自由同政治立場,, PP 又好CX 又好,, 之前一直隻眼開隻眼閉...但宜家北京咁樣點名出警示, 根本係大石咋死蟹🙄

大陸其實想搞冧港英時代留落黎嘅國泰好耐 (因為係香港航運龍頭同英資背景), 今次搵到呢個機會追住黎打壓, 如果國泰唔跪, 唔係淨係無得飛大陸咁簡單, 係連中國領空都唔準飛越..好多航線都會受影響, 即係基本上執得。而且所有太古旗下嘅企業都會被大陸封殺,包括地產、飲品、食品、麵包等等...
其實國泰如果真係想炒機師一早就炒咗,宜家先炒一定係被逼, 真係唔跪唔得..作為員工我都好無奈, 只可以講,對比其他奶共奶到出晒面嘅企業如各大地產商+銀行, 太古已經算係咁..😔

國泰其實係真。香港品牌, 真正係紮根香港同香港人一齊成長經歷最輝煌嘅年代...呢次大陸就係想國泰兩邊都唔係人; 一方面命令所有中資公司唔准搭國泰, 另一方面又逼佢跪低炒人等連香港人都嬲埋罷搭佢;呢D 人民鬥人民嘅嘢大陸真係最叻🤬 所以真心希望所有真香港人能夠理解同明白國泰/太古今次係逼於無奈;我地喺呢個時候更應該支持國泰..因為如果國泰執咗, 香港航運業就會被國航控制..呢個就係中共想見到嘅結果.

利申: 太古旗下員工
等我為大家回憶下決定818去定唔去
https://lih.kg/1477979
一撚定要撐國泰啊,我唔撚想聽蝗語搭飛機啊
[假架d奶] 守護動物同民賤聯fd底
https://lih.kg/1477780
好無奈

不過香港人都少左搭國泰...比大陸航空搶晒生意
我地要屌既係中國民航局,而唔係責罵國泰

真 隻眼開隻眼閉同衝住去奶係有唔同既
太古
要迫到支爆 , 支那窮到褲穿癃 , 正常人先有得翻身
明白的
[抗分化]共匪宜家玩緊老技倆,群眾鬥群眾,拉一派打一派

共匪一貫手法,分化、滲透,然後拉籠一派打一派,政府有時會軟硬兼施,打下感情牌博同情,亦會派三毛做打手,屌/笑/鬧/玩膠嗰啲當然90%都係三毛,但亦都唔排除有真心膠中計信咗佢地一套,所謂拉一派打一派,群眾鬥群眾就係咁,要你自相殘殺,孤立主要敵人,然後共匪就可以輕鬆逐個擊破,普羅大眾應該要明白呢一點,無論如何都唔可以比三毛成功分化

一個社會運動總會有犯錯嘅時候,可貴之處係反省,吸取教訓,下一次可以做得更好,向運動嘅成功邁進一步,而唔係中咗共匪嘅分化計,變成互相指罵,2014年雨革因示威者內部分裂而亡,切記歷史教訓,和理非同埋勇武必須同心合作,互相掩護

請廣傳

#816㩒錢
#816遮打集會見
#818民陣遊行見
#因果由國,容港治己
#五大訴求缺一不可
#不割蓆
#不分化
#恆改進

#我怕只要林鄭一話撤回+成立調查委員會,就有好多人收貨,而忘記其餘三個訴求,為避免運動將來可能分裂,凝聚民間對於「五大訴求缺一不可」嘅共識,係文宣重中之重嘅長期目標

#毋忘葉虎事件!(疑似中聯辦指揮黑社會打人)大家可以幫推,甚至可以做埋社區文宣煲大佢,絕對唔可以比呢單野不了了之!
[緊急]點解葉虎單嘢可以不了了之?
https://lih.kg/1382778
十卜太古
多謝太古
香港加油
國泰必保

依家有人拎支槍指住國泰個頭

然後我地仲去打國泰
而唔係打拎槍指住佢果個?

3毛唔需要再帶風向轉移視線

目標只有共產黨
支持太古
天琦BB呀
支持太古
國泰唔會執,最差情況包頭巾跟卡塔爾航空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞