最近試食蝦子麵...

14 回覆
2 Like 2 Dislike
平時宵夜會食炒麵皇嗰啲, 但發覺唔太健康, 所以最近轉食蝦子麵(聽講健康好多) ...

試咗三隻:
1) 壽桃牌
2) 佛記麵廠
3) 好到底麵家

我係買粗麵嗰啲, 兩種煮法都用過(凍水就落麵/水滾先落麵, 都唔落任何調味), 結果:
1) 完全冇味, 完全冇嚼口, 基本係垃圾嚟, 毋庸置疑!
2) 麵一落水(凍/滾)就好明顯見啲白色嘢(i.e.湯料精華)散出嚟, 但煲好耐啲麵都散唔開(i.e. 比較難煲)! 嚼口一般, 但湯味算濃, 味道唔錯!
3) 麵落水(凍/滾)好耐都唔太見有白色嘢(i.e.湯料精華)散出嚟, 但煲一陣啲麵好快散開(i.e. 比較易煲)! 嚼口都係一般, 湯味算淡, 味道唔太差嘅!

1 - 10分(10=滿分)
壽桃牌 1分
佛記麵廠 7分
好到底麵家 6分

遲啲會買埋"蝦記"嚟試, 希望好食過佛記啦!
BTW, 網上好多人都話蝦子麵好L好食, 我就完全, 一啲都唔L覺囉, 呃人嘅!
(雖然......可能真係健康過食公仔麵/炒麵皇嗰啲嘅! )
made in hk嘅錦華坊表示:樓豚唔好再推痴那製劣質麵

吓? 有幾劣質先?

BTW, 其他唔知, 但佛記係香港本土製造架喎!

原來閣下食慣錦華坊, 乜咁睇唔開?!
https://www.youtube.com/watch?v=hjJYJZM0-n4
平時宵夜會食炒麵皇嗰啲, 但發覺唔太健康, 所以最近轉食蝦子麵(聽講健康好多) ...

試咗三隻:
1) 壽桃牌
2) 佛記麵廠
3) 好到底麵家

我係買粗麵嗰啲, 兩種煮法都用過(凍水就落麵/水滾先落麵, 都唔落任何調味), 結果:
1) 完全冇味, 完全冇嚼口, 基本係垃圾嚟, 毋庸置疑!
2) 麵一落水(凍/滾)就好明顯見啲白色嘢(i.e.湯料精華)散出嚟, 但煲好耐啲麵都散唔開(i.e. 比較難煲)! 嚼口一般, 但湯味算濃, 味道唔錯!
3) 麵落水(凍/滾)好耐都唔太見有白色嘢(i.e.湯料精華)散出嚟, 但煲一陣啲麵好快散開(i.e. 比較易煲)! 嚼口都係一般, 湯味算淡, 味道唔太差嘅!

1 - 10分(10=滿分)
壽桃牌 1分
佛記麵廠 7分
好到底麵家 6分

遲啲會買埋"蝦記"嚟試, 希望好食過佛記啦!

蝦子麵嗰浸味

原來閣下食慣錦華坊, 乜咁睇唔開?!
https://www.youtube.com/watch?v=hjJYJZM0-n4

都唔係蝦子麵,零分重作

一樣啫, 總之"錦華坊"呢三隻字已經係垃圾嘅代表, 連啲C9都鄙視佢!
加蠔油即刻升幾個檔次
加蠔油即刻升幾個檔次

撈麵嘅話, 我寧願淥個生麵, 因為一定爽滑過蝦子麵先!
紅磡張榮記
紅磡張榮記

呢間未試過, 但應該唔會走去買, 因為reviewxx-飲飲食食度有人咁寫:

#10 <張榮記得個鹹字> 佢地造麵連下蘭麵碎都唔放過。個麵外表看不出,因夾在中間。 有次淥兩個蝦子麵,成碗都系二三吋麵碎,又多鹼水。價錢又唔平。自始black list.

真係未食過小鹹蝦子麵! 亦未試過淥麵出來的水不帶綠色(即是有鹼水成份)。

其實有一隻有埋蝦子俾你落嘅蝦子麵 呢隻好食好多!其他 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞