[得唔得?] 大陸過關手機被檢查也不怕 暫時鏟相事後iCloud 下載?

16 回覆
2 Like 0 Dislike
Lawton
近日不少香港市民在前往中國大陸入境,還未進入深圳關口,就被公安截查,被要求解鎖電話、查看相簿、社交媒體等。如被發現藏有與遊行示威有關的圖片,更會被要求刪除所有相關圖片才給予放行,有人甚至會被拉去打手指模,或者「拮手指」獲取 DNA。這雖然存有嚴重私隱問題,但人身處外地,叫天不應的情況下,我們只可想辦法自保。今次就會介紹幾種方法,讓你在過關時可以暫時清理所有相片,但保存在 iCloud 上的相片卻不會被刪除,在過關後重新下載到你的手機。⋯⋯⋯

https://unwire.hk/2019/08/15/saveiphonephoto/software/ios-app/

入面有教學,太長唔貼
應該得?
其實身邊成班fd 都驚撚到仆街 又話驚del完都發現 hide左又check到 又破解到你電話又剩

我心諗 屌你買部幾舊水屌米之類返去用咪得囉點解一定要帶埋部主力機返去
可以, iCloud 唔夠位, 咪 through iTune 過 PC,
最好 Factory reset埋, 我朋友過關俾公安扣查佢地連contact list 都抄埋.
如果有多部back up phone 真係強烈建議用!
幫推

行過路過入嚟望下,千載難逢嘅大好機會!!十八區we connect,823人鏈823人鏈823人鏈,百萬人齊築香江路!!!

[和理非升級]一生人一次嘅機會嚟喇!!!!想唔想上Buzzfeed 9GAG?!?!?!?!
https://lih.kg/1475842
Agreed!, 或者同藍絲父母交換電話用
冇錯,上晒cloud再reset係最安全。
本人用另一部iPhone+太空卡+新Apple ID
買部後備機啦,唔值得博。
iCloud backup>Erase All Data and Logout your real AppleID before immigration>Restore from iCloud
an機真係痴撚線
插下屎眼就冇得反抗比人抽哂全部資料
點都要買多部

睇死佢之後唔會停繼續check
電話都唔帶
或者帶另一部機
明知上去就用部back up機啦 再唔係用3310
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞