[公投] 搭港鐵畀拖篋整到多定背囊撞到多

114 回覆
214 Like 14 Dislike
其實點解而家成日都要二分
有幾多野係大是大非可以非黑即白
老老實實背囊同拖篋都有問題

呢單野最大問題只係港鐵唔去正視拖篋
怕撚左中港矛盾
反而走去屌背囊
講真其實拖篋有問題唔等於背囊友無問題
咁咪即係現實版魚蛋理論

好心港鐵就唔好淨係講一樣
拖篋、背囊、單車、嬰兒車呢d全部都要拎出黎講

正正常常揹個背囊會有咩問題
點樣魚蛋論法

你搞清楚先
無人話你正正常常咁揹背囊有錯喎

咁不如你講清楚背囊同拖篋都有問題係咩意思啦
兩樣野冇關係其實我同意
因為我搭咁耐地鐵從來唔覺背囊客係滋擾
背囊根本就冇問題

呢個thread 叫「搭港鐵畀拖篋整到多定背囊撞到多」
講緊影響到人既拖篋或背囊使用者
唔係應該集中講影響到其他人既乘客?

背囊客亦唔一定係港人
好多遊客什至強國人而家都會揹背囊
我亦都同意你講法
大部分背囊客都好正常無問題
不過我都見識過好似港鐵條片入面既廢中/強國背囊客
所以我先話件事個問題係港鐵條片既定位有問題

唔理咩人種都有人拎背囊有人用拖篋
問題係一方面港鐵淨拍條片針對背囊友
另一方面班港鐵打手講到背囊係原罪,但拖篋唔存在問題

而我一向重點都係點解港鐵同其打手可以無視拖篋都有問題而且問題嚴重d嘅情況下
去針對背囊友拍一條醜化背囊友嘅片

如果你拍片係好好的提醒乘客帶行李要小心唔影響人,我覺得fine
但家陣條片誇張失實之餘,重要提都唔提下問題更嚴重嘅拖篋

最好笑係班打手吹到係香港人問題,反應太大,無理投訴
如果港鐵一向做得好,咁今次唔會咁大反彈囉

同埋我唔係魚蛋論
我完全讚成BB車,拖篋,背囊都要留意四周圍唔好影響到人

但家陣情況好似你正常按行人紅綠燈緊過馬路,前面警察重要開大喇叭屌晒D 馬路行人成日亂衝燈,係,佢無話係你有問題
但而呢一刻好多車衝緊紅黃燈又超速果D佢就扮睇唔到
重要一班打手走出嚟話:香港人係咁架啦,亂衝出馬路

你話我出唔出得聲屌港鐵無視拖篋友?

呢個post就係畀班垃圾打手睇到
佢地自稱無問題嘅拖篋問題,其實好多乘客都覺得嚴重過背囊友
163正評 對 12負評

垃圾港鐵打手淨係識扮睇唔到
通常得我撞開佢地
利:兩手空空

兩款行李在手都畀你頂走
你咪係少林寺十八銅人

謝謝幫推

我都會,但多數以力推力,次次見到班大陸西準備上車就谷實肌肉,塞住半個門口,渣住條鐵。
試過有次有條大陸西撞落我到成個彈開左,實d失平衡,我即刻不悄咁望左佢一眼

巴打做開gym?

我係畀人撞到彈開嘅身形
見到d拖篋友特別怕

玩開運動
其實捉住條鐵借力可能你都得
好有成功感
通常得我撞開佢地

兩款行李在手都畀你頂走
你咪係少林寺十八銅人

謝謝幫推

我都會,但多數以力推力,次次見到班大陸西準備上車就谷實肌肉,塞住半個門口,渣住條鐵。
試過有次有條大陸西撞落我到成個彈開左,實d失平衡,我即刻不悄咁望左佢一眼

巴打做開gym?

我係畀人撞到彈開嘅身形
見到d拖篋友特別怕

玩開運動
好有成功感

渣住條鐵 唔好睇電話 留意周圍 根本冇人郁到你
九龍塘站成日都見一車一車貨咁上上落落,一個人起碼霸五六個企位
通常得我撞開佢地

兩款行李在手都畀你頂走
你咪係少林寺十八銅人

謝謝幫推

巴打做開gym?

我係畀人撞到彈開嘅身形
見到d拖篋友特別怕

玩開運動
好有成功感

通常得我撞開佢地

兩款行李在手都畀你頂走
你咪係少林寺十八銅人

謝謝幫推

巴打做開gym?

我係畀人撞到彈開嘅身形
見到d拖篋友特別怕

玩開運動
好有成功感

渣住條鐵 唔好睇電話 留意周圍 根本冇人郁到你

咁悶好難唔上連燈
九龍塘站成日都見一車一車貨咁上上落落,一個人起碼霸五六個企位

霸位唔係問題
幾時拍片教育埋班坦克車仔
其實背囊多,但一定冇gip咁黑人憎
仲有啲肥婆pat pat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞