林鄭:no stake in society只係一個誤會

228 回覆
16 Like 807 Dislike
今日下晝財政司司長陳茂波 (Paul M.P. Chan)​聯同多位局長公布咗一系列紓困措施,幫中小企業面對轉差嘅經濟情況同減輕市民嘅生活負擔。我感謝過去一、兩個星期業界、勞工界同政黨向我哋提咗唔少有用嘅意見。正如我喺8月9號同33位各行各業代表開會後見記者時講,本港經濟情況非常嚴峻,同每一位市民都息息相關。

今日公布嘅措施,目的係紓困。要喺外憂內患嘅衝擊下回復元氣,當前最重要嘅係停止暴力,恢復社會秩序。近日香港多次出現以示威為名嘅暴力或者破壞活動,大家都感到十分痛心。我相信每一個珍惜香港嘅人,都唔會忍心見到香港被摧毀,因為香港呢個家你同我都「有份」,We all have a stake in Hong Kong!

有人將我早前回應記者英文提問時所講嘅 no stake in society 演繹成我認為示威人士都係喺香港 no stake 或者「無建設」嘅人,只係一個誤會。我當時嘅意思係除非有好少數嘅人因為覺得自己「無份」而不惜摧毀社會,香港嘅經濟發展對每一位香港人都好重要。

香港目前嘅難關正正需要每一位市民共同應對。請大家一齊努力,讓香港盡快重回正軌。

#撐企業
#保就業
#紓民困
#林鄭月娥
#CarrieLam
https://www.facebook.com/carrielam.hksar/posts/1239132532932977
We all have a stake in Hong Kong!
屌你老母林鄭
屌你老母
林鄭你幾時肯死
你幾時死全家
講完又唔夠膽認 垃圾
假撚到,呢個小編炒撚咗佢啦
快啲去佢個FB到同佢激情對話
死全家落地獄
咁就想補鑊?!
仆街啦你
I have some steak
Shut the fuck up
好撚感動呀!屌你
收皮啦, 而家又改口?
諗咗咁多日竟然諗到個咁嘅藉口出嚟
We all have a stick in HK
港英做咗咁多年AO,D英文仲可以有誤會?習種就有可能誤會喇。
事實都係無份 派糖200億 大專生可以一蚊都冇
講左又唔敢認, 屌佢老尾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞