點解仲要繼續撐國泰?睇完佢地6-8月個改變再決定

351 回覆
1786 Like 17 Dislike
被捕巴打一定要飛大陸領空?

新華社報道,大陸民航局針對香港國泰航空近期「暴露出的安全風險及隱患」,向香港國泰航空發出重大航空安全風險警示,向國泰提出三點要求,包括明日零時起,禁止參與和支持非法遊行、暴力衝擊、有過過激行為活動機組人員,停飛內地 ;要求國泰提交內地航班機組人員身份信息,未經審核通過,不予接收該航班,最後要求國泰提交「加強內部管控方案」。
國泰只係一間盈利公司,唔係同路人,公義關咩事?點解要不離不棄?佢郁我屋企人我仲要撐佢?佢慘得過被捕巴絲?

或者你根本唔係同路人,只在乎CX生存,先可以對被捕同路人漠不關心
唔好同國泰割,但係可以點救?
大家嚟討論吓

【討論】跟國泰割席與否背後隱藏問題
https://lih.kg/1472961
咁請你到所有黃底都被趕走果一刻先罷佢。
無論因果,總之依家就係有一班同我地同一陣線既一仲係果度做,仲比佢養住。
對商家佬嚟講,由其是想去大陸既商家佬嚟講,你罷唔罷坐好少事。而且好多話罷坐既人到最尾都可能因為方便而坐返佢。
但係,我地若果係支持佢,令佢知道香港都仲有生意,班手足既處境反而冇咁差。
我地唔需要為左呢點而特登揀佢,但請唔好係呢個時候亂割。
經濟現實,係好多商家都一定會為左錢而跪。唔好隨便就話割,令到佢地連最後一點同我地同行既lum法都冇埋。
真係嘔血 #141已經回左你 跪既必要性 係一個姿態
唔好返轉頭討論
你既然咁諗
點解你會認為一間盈利公司 為保住間企業 而炒2個人係不當?

你要求人地唔跪底 支持你香港既同時 你又無當過人自己人

你可以當我唔係同路人 我同你討論時無既定立場

我只係分析緊 國泰要跪既必要性 同假如唔跪 會有咩下場 而佢收皮 老實講 對你係有負面影響 對全港都係
請善用起底功能,五大訴求沒有妥協空間

「你哋追求嘅公義」,CX 打手/PR/marketing收皮啦dllm,愈睇愈慶,炒巴打講到自己好可憐俾人姦咁,仲要合理化不公義嘅事,趕絕同路人仲要求原諒包容,香港品牌大撚晒,全香港大把香港品牌被迫跪低,但好少做到CX咁狗食兩家

CX一向算死草,我死佢都未執,分分鐘好價錢就賣盤同SCMP一撚樣。

仆街啦!
我接受到體諒國泰,但講到被炒義士/員工被白色恐怖相對國泰被打壓好少事咁,我接受唔到
幫推

行過路過入嚟望下,千載難逢嘅機會啊!!十八區we connect,823和理非人鏈,萬人齊築香江路!!!

[和理非升級]一生人一次嘅機會嚟喇!!!!想唔想上Buzzfeed 9GAG?!?!?!?!
https://lih.kg/1475842
樓主高質
其實國泰一定有係背後暗中撐腰
d員工就算幾有良心都唔代表會幫得咁出面
仲要運動好初期已經係咁
唔知你咁講有咩用意
UO又係海航逼CX硬食
之前國泰俾UO啲一蚊機票搞到雞毛鴨血,有得食梗係食咗佢,重叫硬食?
大道理我明,但兩位良心機師有冇人理過?
咁你都要明白國泰都唔可以為兩個人同中共開戰
國泰執左, 其他幾千個員工點算? 好多人等佢開飯架喎
白色恐怖要屌就屌中共
有排都未輪到屌國泰
Push
兩位良心機師去到今日只可講係烈士
但為啖氣要賭晒全部良心員工既生計
如果你係管理層, 你真係下到呢個決定?
先推 818 818 818

quote唔哂 一次過回應番上面有人話係咪撐國泰就唔駛理手足
絕對唔係 手足係最重要
我整理呢個timeline出黎係想俾大家知道一個政權點樣一步一步迫一啲本身唔反對運動嘅公司去跪低

如果我個訊息唔夠清楚唔好意思
我係想講見到呢啲公司被動跪低嘅時候唔係而家呢一刻去踩多一腳 我地要認清楚係背後嘅壓力係黎自個政權
因為就算而家我地一齊踩死CX 同類事件都係會再發生係另一啲非中資大公司 我相信下場可能都會差唔多
所以我係想大家係踩之前諗清楚點解佢會咁做 政權從中會有咩得益(中資獨大,打低港人品牌等)
絕對唔係要死攬間大公司而唔要手足

對我黎講最抵鬧嘅可能性就係佢地係好無理同無情咁炒班手足(特別係被控個位機師本身應該係無犯內部守則)
佢地對外就同上面講解僱 實際上佢地個deal係點我地無人知 所以而家呢刻真係評論唔到

無論點 手足係最重要
所以要停止一切政權打壓 落實五大訴求

推番 818 818 818
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞