你地一開始學投資係點開始

76 回覆
14 Like 0 Dislike
諗住上郭SIR嘅班,有無興趣一齊?
由連登財經台開始,之後慢慢追人地blog
咁你不如揾人夾朱晉民d班好過
ABC 而家好撚貴
所以先要揾人夾
郭思治 下期係股票實戰班
玩牛熊學睇市

不過股票時代已經完

過多幾個月就冚球股 joy、匯 joy、樓 joy,又返返去金、銀時代
一個好嘅投資。係要由一個美好嘅朝早開始。
每日7點鐘起身,我會先食一個豐富嘅歐陸早餐,沙律,雞蛋,牛油面包,再加一杯鮮橙汁。

聽埋古典音樂整理下我嘅情緒。你知道,一個好嘅投資係離唔開理性思考。

到8點鐘,我會落街買幾份報紙,要有好嘅投資係需要有豐富嘅知識,上至天文,下至地理你都要識,即係話要博學多才。

股票係9點半開市。重有小小時間。

係呢段時間我會攞果幾份報紙去馬會門口坐,睇下邊隊係利物浦對家。之後就買佢對家。
上投資班 不了

學某樓市大媽話 信專家食_啦
一開始唔會玩咁大掛
17歲日日睇財經報培養興趣
18歲就去開股票戶口再自已摸索
經濟日報有搞CEF既技術分析班等。
政府有返學費資助。
朋友早2日都報左十月中級班。
由買d所謂有學識 有技術人士既對家 開始
非典果陣見到滙豐9蚊 買咗六十萬落去 因為果陣諗住死,搞到自己差d冇晒現金食飯
由輸咗一半身家之後正式開
19歲比同學帶左去一通開account,跟住拎左幾萬蚊亂咁9買。
中間試過all in全副身家IPO,又試過全副身家炒牛熊。
大上大落好刺激 ,直到睇左龔成本書,先發自己根本係投機而唔係投資。

改變左自己心態之後,睇左好多value investing既書,今年開始從新踏上投資道路。
Ching依家幾歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞