講得好中!倫敦人妻:輿論戰並唔係前線應該擔心的戰場

1053 回覆
2760 Like 65 Dislike
我想回應兩句經常聽到嘅說話:「咁樣做會失民心」、「咁樣做會俾藍絲同政府有黑材料」。

首先,係「民心論」。

不嬲衝衝子上前線都係咁不顧形象同儀態架啦,佢地做嘅嘢唔會elegant架!你示範下點樣優雅地抗爭,用蘭花手彈黑警耳珠,再錫佢春袋好冇?至於話尋晚前線對那個疑似中國公安好暴力嘅人,我想問有幾暴力?你記唔記得小柏林督察捉到示威者係點架?係活生生拗斷對方隻手架,係拗斷架!好暴力咩?咩叫以眼還眼?依家眼睫毛都未還一條,你就話好暴力啦?當前線俾卧底黑警拉嘅時候,我地除左叫「好嬲」之外,係咩都做唔到架!如果唔認真反擊,只會鼓勵更多各方勢力混入來,再拘捕前線,前線見到便衣就火滾是很可以理解吧?

當然,係咪做得唔夠好?係架唔好架!大佬,你估佢地真係建制派所講「收錢做野、受過精良訓練」架?無償義工黎架,邊個中學修過「時代革命」基礎入門課?大家都係半路出家,錯真係好正常,你真係當佢地美國海軍陸戰隊派過黎嘅外國勢力呀?你暑假工派傳單教下補習,佢地暑期工係同政府搏殺呀!人地幫完手,你第一句要講嘅係「多謝」,而唔係嫌三嫌四,呢個係基本禮貌。你真係好唔滿意就開個眾籌請僱傭兵黎做前線,到時你要守咩公約、你要打咩文明戰都無所謂,人地真係專業兼讀過呢啲嘛!

咁邊個理民心?咪就係不停講要「得民心」嘅和理非同後勤囉!(同埋你問自己到底係失民心,定係純粹唔岩你心水?唔好下下都拎民心出黎好喎)我地都有自己的角色架,我地出黎幫手「縫補補」,幫忙修補裂痕、甚至幫忙清理街道、在地鐵站外派口罩,大家合作左兩個月一向都係咁架啦。無左和理非修補裂痕,社會就容易轉風向打壓抗爭者;如果無左衝衝子,和理非會做啲咩?就係會好乖好優雅咁坐低俾警察預約拘捕。

所以,前線很可能會不小心做失民心嘅事,不堪入目、很「黃」很暴力的事是正常的。但今次佢地唔擋住班黑警嘅話,今次機場集會,大家就會再次坐低「公民抗命」被捕,然後一鑊熟,你唔係覺得班黑警會俾你感化到呀嘛?你鬧佢之前,麻煩你先肯定左佢地今晚嘅貢獻同犧牲,你先好開口講下一句,我講多一次,呢個係基本禮貌。

唔信?你望下上星期何式凝個和理非集會?好優雅架,又無衝衝子,結果呢?一鋪獻左七十個頭,係最高戰損的一場抗爭呀!

大家要明白,勇武派跟和理非係緊密合作的關係,而非從屬的關係。勇武派無絕對嘅必要聽和理非的命令,亦唔需要和理非去批准去做任何野。同樣地,和理非亦唔需要向勇武派請示行動。大家兄弟爬山,各自努力。

所以,麻煩雙方都對彼此禮讓一點,批評可以,但情緒發洩就麻煩你自己吞返落肚,無人有責任當你的情緒垃圾桶。

至於「俾藍絲黑材料」呢種說法,對唔住,我真係笑左。黑警做左咁多野、勾結黑社會又打盲人隻眼,夠唔夠多黑材料?然後你覺得佢有介意過你地講乜野咩?前日隻黑心狗乸大言不慚話自己拎OT拎到手軟添呀!人地都唔介意你點講,咁你又做咩咁介意藍絲點講?反正藍要變黃嘅話,上個月已經變左,餘下呢一班係唔會為你改變架喎。又得罪講句,抹黑運動的建制機器根本無停過,我們個女仔俾人打盲眼,人民日報講咩呀?佢話係佢係中示威者鋼珠架!根據「黑材料邏輯」,難道我要譴責受害人提供黑材料?不可能啊!

欲加之罪何患無辭,14年夠和平啦,咪又係俾人抹黑到癡線?你就算全體坐喺度,佢地一樣會抹黑你,會信呢啲假消息嘅人,無論點都會信,你到底有幾唔了解邪惡?!

最後,請容許我講多句:輿論戰並唔係前線應該擔心的戰場,那是文宣組和我們一眾鍵盤戰士的工作,正如黑警打人嘅時候係唔會理警民關係科諗咩,佢地自然會幫忙善後。我有我的崗位,你直嘅我幫你拗孿佢,你孿嘅唔駛旨意變返直,就係咁簡單。

#我無條件支持前線
#我唔理你要俾咩批評
#但第一句麻煩係好多謝你的付出
#然後再心平氣和講道理
#你有壓力我有壓力
#抗爭係好骯髒的
#革命不是請客吃飯
#扔核彈都唔割蓆並唔係講笑的
#做唔到呢點麻煩你唔好應承
#若你曾講的都不可算真
#請不要愛上我這麼一個人
#而其實我太認真心中很記恨
#都是你的錯

來源:https://www.facebook.com/mrwifelondon/photos/a.356470398065890/899598947086363/?type=3
自推十次 1/10
好似唔見人po po上黎俾大家睇
2/10
push
3/10
推 完全同意
push
4/10
呢啲 post就應該多啲push啦
重咁多骨折case
push
5/10
推下 大家同一條船
推 真知灼見

最緊要相敬有禮
----------

請減少使用“勇武” “和理非”等標籤直接指代人
大家都係手足,用呢啲形容行為嘅字眼去指代群體好易起分化作用

試下說 勇武手法/和理非手法
任何手足都可以唔同場合,用唔同手法做事架

[心理戰] 唔好再講和理非 唔好再講勇武
https://lih.kg/1427484

請不要說推,說
721 811
818我會上街
不分化 不割蓆
唔做捉鬼敢死隊
push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞