[借ac]我係今日俾人推低左個個女仔

306 回覆
2591 Like 23 Dislike
https://mobile.twitter.com/Birdyword/status/1161299001414578177

我係片中被警察噴胡椒噴霧同推低嘅女仔。當時我同人群一齊退後,但係突然被胡椒噴霧射中,睇返條片我相信距離不足兩米。我完全冇衝擊嘅行為,手中更無武器,面上戴住一個普通嘅口罩,但係被用胡椒噴霧驅散,咁令我百思不得其解。被胡椒噴霧射中嘅我無法張開雙眼,痛到被推倒亦毫無還手之力,相信如果唔係片中個位男士上前,我未必只係中椒咁簡單。見到有人質疑警察有冇掂到我私人部位,其實我唔清楚,因為當時我好痛好驚。

片中嘅警員推倒當時冇衝擊嘅我,先會被憤怒嘅示威者圍毆,希望大眾可以認清事實,同體諒被多次使用不合理武力嘅示威者🙏🏾

最後我好想好想好想多謝片中沖上嚟救我嘅男士同埋幫我護住我走又幫我洗眼嘅first aid🥺
香港人真係好可愛🥺🥺
我地一齊加油💪🏾

不指責
但會自我反省
不分化
而且要更團結!!!

記住所有手足共識:
1. 不傷害記者,不阻礙記者工作
2. 不傷害急救人員,不阻礙急救人員工作
3. 不任意攻擊一般平民及其財產
4. 不使用酷刑

如果有人太激動破壞共識,拉開佢一邊先
死都唔聽,有機會係狗扮示威者帶風向
獨立思考,唔好中伏

捉鬼正確方法 (PR最好睇)
1. 冷靜,唔好大叫
2. 詢問
3. 控制,防止逃跑,走甩就算,鬼喺機場唔係重點
4. 搵記者,由記者盤問(811記者問黑警扮示威者咁樣)
5. 睇證件、影相
6. 散水,不包圍

721 805 811
好彩有班手足救返佢 唔係都唔知又會點俾班狗對待
push
呢一次又證明左只要夠齊心人夠多
大家係有能力係班狗手上救人
加油呀咁多位 齊心啲一定可以從細節位逐啲逐啲贏優勢返黎架!!!
記住呀,前線唔係暴徒,唔好比人帶風向,黑狗無個好。
d狗咁衝入黎已經係錯 左邊都仲有人拎住gip 應該係遊客
呢條片好有用
所以話無前線勇武靠啲冷氣軍師真係食得屎
推呀咁多位!!!
【訓撚醒未呀】港共政府 無辦法係機場清場 但 可以 連登分化粉碎呢個活動
https://lih.kg/1467822

試下用 我不會放棄機場 回覆

另外816 金融抗戰

加油
所以一定唔可以割
現場情況太混亂
出錯唔緊要 我地幫你地補救
最緊要識進化
辛苦了絲打

不分化、不割蓆、不遣責
辛苦哂絲打 無事就好
快啲休息
如果勇武手足保護得你啱,嗰啲就唔係「不合理嘅武力」 留意返
加油各位
絲打 辛苦哂
好彩有班手足肯番轉頭救人
如果唔係你一定比班狗捉走
希望之後都可以咁齊上齊落

可惜,始終有啲手足落單救唔到
加油呀 香港人

光復香港 時代革命
辛苦晒.
推呀屌
鬼唔洗捉 捉唔晒
只要冷靜 忍耐唔郁手
睇實隻鬼 拉住佢唔比佢郁手
隻鬼係無 作 用!

團結就是力量
不分化不割蓆不篤灰

對準政權
五大訴求
缺一不可

軍事政府
中共警察
濫殺無辜
咁多人有曬鏡頭都敢揸
俾人拉咗返差館渣都無

真係多謝今晚義士救返個女仔
仲打到條淫蟲仆街

抆 槍 黑 警 特 登 揸 咗 個 女 仔 心 口 一 下
https://lih.kg/1468451
禁制令係禁制示威者 冇話唔比人去機場涼冷氣
唔叫口號 單純去涼冷氣 你奈我咩何
一個唔覺意 出面太熱 太多人去窒爆機場
求fact check 隻狗有冇非禮你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞