有一條極重要,必引起國際關注嘅問題,記者從未問過警察與林鄭政府

939 回覆
2749 Like 9 Dislike
警察員佐級協會及個別警察(有片拍到)多次公然侮辱市民係曱甴前者仲發聲明,係咪警隊內部有風氣,刻意將市民去人化,合理化公然施酷刑及企圖殺人當殺曱甴?殺害蟲?

以往極權國家,納粹德國,同非洲盧旺達都有將市民物化為曱甴歷史,25年前胡圖族屠殺咗一百萬圖西族人。你哋手握公權力同致命武器,同示威者不同,可合法殺人,當市民係曱甴,係戰時納粹罪行。點解你哋警察高層縦容警察廣泛咁叫市民做曱甴?你哋經常上內地「交流」,有合理理由懷疑當市民係曱甴係內地嘅思想教育,請你正面交代!

唔好同市民講,你哋都有話我哋狗,警犬!一來你哋手握公權力同合法殺人權力及致命武器,必須絕對受嚴格制約,二來你哋係係紀律部隊中最高薪,well paid for it ,警隊訓練中,唔係包括受侮辱後仍要保持專業克制咩?否則市民好危險。

作為警隊高層,縱容警察當市民係曱甴(唔好同我講激進示威者就可以當曱甴,就算重犯都有基本人權,何況佢哋未定罪未上法庭!),你點解釋?唔好話只係個別用字?!

https://www.thestandnews.com/politics/%E7%94%B1%E4%B8%80%E9%9A%BB%E6%9B%B1%E7%94%B4%E5%88%B0%E4%B8%80%E7%99%BE%E8%90%AC%E4%BA%BA%E5%B1%A0%E6%AE%BA/
請push
幫推
Push
今日記者會問題
一定要問
推到記者睇到
pish
猶太人都係從標籤開始, 慢慢收到不公平不人道嘅待遇, 歷史係用黎借鑒而我地有責任避免重演。
除非我地可以比到曱甴新嘅正面嘅形象
push
Push
Pish
Push Genocide 一拉上納粹個個都死
只有極權國家先會咁標籤人民
合理化屠殺
林奠仲要話no stake in society,係咪認同?
醜化
物化
貶低人民
極權合理化屠殺人民手段

其實記者從未問過林鄭
依家係咪極權國家同軍政府
如果記者真係問呢條問題,一定要做下功課先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞