PAL同NTSC有咩分別?

10 回覆
0 Like 0 Dislike
如題
PAL(Progressive)
25P
50P

NTSC(Progressive)
24P
60P
25P
50P

24P
60P

只係fps上嘅分別?
25P
50P

24P
60P

只係fps上嘅分別?

最基本可以話係
深入啲可以google 下睇維基
NTSC 同 PAL係制式
唔同國家會行唔同制式 唔同用途都會行唔同制式
所以唔可以一句fps唔同就唔同制式而解釋到點解同深入嘅分別你知
香港行PAL, 所以用PAL 啦
記得以前買水貨PS係NTSC-J
深了了解主要因為同香港市電行50Hz有關
PAL(25fps) ,市電50Hz既地區用
NTSC(30fps) ,市電60Hz既地區用
不過現代都冇咩影響
25P
50P

24P
60P

只係fps上嘅分別?

最基本可以話係
深入啲可以google 下睇維基
NTSC 同 PAL係制式
唔同國家會行唔同制式 唔同用途都會行唔同制式
所以唔可以一句fps唔同就唔同制式而解釋到點解同深入嘅分別你知

明白
不過現代都冇咩影響

不過現代都冇咩影響

其實有嘅 如果講番電視廣播信號傳輸同非連續燈所是嘅頻率

因為25p 50p 50i 呢d夾得番市電頻率 所以啲燈唔會閃
如果係香港拍30p 60i 60p之類 燈有機會會閃

但條片做n/做p除左係邊度做production 之外,成品係邊出街都會有關係
例如 香港做Production, 台灣電視台播嘅TVC
咁呢個情報就會做N了

如果同一條廣告 同一個版本 包括聲影都一樣先算啦
但會分別在香港同台灣都上電視台出街
咁將會有兩個版本出一 一個P for HK用 一個N fot 台灣用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞