(冷暖氣軍師)八月中: 目前運動目標及方向

294 回覆
175 Like 3 Dislike
篇嘢有啲長,但希望大家可以抽少少時間睇
-
期望結果
1)五大訴求達成

長遠目標
1)立法會所有議席普選,能全面抗衡中共與其在香港代理人--行政長官
去到呢一步嘅話,我哋基本上2047 前袋袋平安

終極目標
1)行政長官都能以普世方式選出
2)香港以獨立國家成為政治完全體
去到呢一步,可保2047 後平安

重點:雙普選係所有嘢嘅根本,無雙普選就要我哋每個議題逐個逐個打!

題外:停止使用「訴求」!係「要求」!要求先係廣東話!

導讀

純和理非就睇A. 政治壓力,勇武嘅就睇B. 經濟壓力/C. 增加管治成本。

而且十分十分十分重要就係只要有實體佔領或者衝擊行動,係要有和理非係勇武嘅大後方先可以成事㗎!一定要同場!同場!同場!
方法

唔洗講,一定係向政府施加壓力!你估對面係你阿爸阿媽呀?你講出想要部iPhone 佢就飛身去買部畀你重Upgrade到256GB 又買埋保護貼又買埋機殼比你呀?

A. 政治壓力

日常和理非行動
1)令反送中運動融入香港市民日常生活,令淺黃進化成深黃
2)向中立及淺藍人士理性分析、感性分享,令佢地建立民主普選為保障民生基本嘅概念

傘落社區都有好多方式,唔係淨係區議會選舉先連結到運動同社區。連儂牆同埋社區放映會要長做長有!

連儂牆可以除咗繼續貼一啲PostIt 之外,可以做一個定期嘅Abstract/Extract 抽返一啲街坊留嘅主要正面論點,同對家提出嘅反面論點同我哋嘅回應。

簡單講,我哋要一個實體版嘅連登,互屌一輪之後可以有理性嘅結果!我地要鼓勵對家參與連儂牆分享佢地嘅睇法。我地並非一言堂!

我地反駁要多啲Infographics,一張圖有數據有reference ,一矢中的咁畀到廢中廢老知我哋講嘅係事實!同時反向嘅留言可以變做Extract 嘅一個Point 然後撕走佢哋,營造我哋係大多數同時又不失民主容許對面聲音。

文字同表達方式方面,為咗無乜教育嘅廢老廢中著想,唔好用啲「雞蛋高牆」呢類形象化用詞,要市儈返啲

「警察畀人刮親有得claim工傷喎,示威嗰啲個頭畀速龍扑穿都係用林鄭嗰四千蚊睇醫生咋!」
「佢畀空氣撞親都坐白車入醫院驗傷架啦,開少陣工又驗下身,收唔到工又call下白車。佢唔驗下蘇州過後無艇搭無工傷賠㗎!唔好人哋坐下救護車就以為佢粉身碎骨、七孔流血得㗎!」
「警察啲裝備用大家納稅人啲錢梗係買最貴最靚嘅來路貨,抗爭啲後生細仔左慳右慳嗰幾廿蚊五金舖貨仔點比呀...」
「你食飽飯落街消下濟啲警察都打你呀,佢㗎車爛咗塊玻璃算啲乜?」

社區放映會可以選擇不定時喺一啲社區嘅主要出入口、啲公園呀伯圍埋捉棋嘅地方播下NowTV 經緯線、RTHK 鏗鏘集之類嘅時事節目,甚至加自己運動拍嘅照片同短片輔助;用心啲嘅可以自己剪輯短片,佐以即場街坊分享會,週末甚至可以舉辦有區議員或者立法會議員坐鎮嘅Townhall Meeting。咁樣可以畀對面聽到開放嘅意見,而唔係淨係同茶腳嘅嗰啲「係囉,計我話兩邊都唔啱」我最孤高最醒嘅聲音。同時,我哋可以聽到民意,我哋都未必係最醒㗎咋!
-
日常生活離唔開「衣、食、住、行」四大元素。

i) 衣
將Black Bloc變成日常。依家香港成為國際媒體焦點嘅竉兒,但佢地都冇可能問到每個人嘅睇法。着黑色衫可以簡單表明個人立場,同時成為一種本土意識潮流,最重要係「要返工,不了」「一秒幾千萬上落」但其實內心支持嗰班撚樣都可以輕鬆參興。
唔好睇小香港人嘅群體意識同「怕出位」心態。當大量同路人着黑衫,剩低着彩色嘅就只有旅客,大陸喱同港豬。咁中立淺黃究竟想畀人當做邊種人,到了決志現場就自有分曉。

ii) 食
罷食保皇親黑社會餐廳,詳情可以參考罷食post。(https://lihkg.com/thread/1435236/page/1) 亦建議餐廳停止播放CCTVB

iii) 住
區內文宣唔洗講,大家一直都做得好好。

iv) 行
呢度唔講狗巴狗鐵,我地依家講快閃遊行。
自從新二哥上位後,大家都見到啲癲狗嘅部處已經唔同,大陸生滋狗加入戰團,我方人手亦未必每次都充足,導致分散狗力嘅對策成效下降。一星期太多主戰場,分薄手足數量同時記者亦未必能夠拍到所有主戰場及遊擊場。目前嘅開花情況太雜太密,令手足容易陷入危局,過多嘅活動資訊更會令市民麻目同焦點分散。
我地目前最需要再舉行一次百萬行gather返手足,並向外界表明我地始終如一,不忘初心嘅態度,提醒自己呢場運動嘅宗旨:

五大訴求,缺一不可

議席 & 街坊組織

當然,立法會、區議會政治上獲得議席我地先至有牙力!

1)各區要開始思考同研究每個小選區素人參選嘅可能,特別係保皇黨直接當選嘅區份。
但政治人才可遇不可求,唔需要每個小選區都格硬塞人。各區只需要比例上得到嘅議席大於保皇就足夠。能力不足嘅參選人只會令街坊覺得我方冇料到,甚至分薄各區資源。

2)請開始組織各區民防隊/街坊組織,協助處理區內問題,令警方職能衰失同時帶出自己香港自己救嘅理念及實踐。
有部分區份已有自組民防隊,除咗可以快速處理附近嘅市民求助,更加可以加深區內街坊嘅牽絆及信任。對家想同我地玩分化,但透過市民自救解決日常民生問題,我地可以connect返某部分在乎生活穩定同反對「搞亂」社區嘅中立同淺藍。
C. 增加管治成本

1)撚狗撚狗撚狗撚狗撚狗!不停轉場撚狗就啱啦!撚到啲狗攰就啱啦!
割蓆底線

呢場運動嘅執行者有
1)前排勇武
2)中後排勇武
3)和理非
4)戇鳩,aka (左?)膠

勇武同和理非都喺場運動度會同你挑戰法律,只不過底線同程度有別。記住!和理非呢個詞係我哋喺雨傘革命裏面用最多嚟分別會用武力同唔用武力,而雨傘革命係一場違法達義嘅運動!

「勇」是對恐懼的克服,「武」是克服恐懼後付諸行動。暴大Black Bloc 人

以元朗光復為例,入元朗光復嘅都知道呢一場係非法集會。開始射催淚彈時,和理非會退場,淨低前線勇武衝、中後線勇武壓場同提供各類支援。呢個就係勇武同和理非嘅分別!

點解呢場運動勇武同和理非會走埋一齊而又唔割席呢?

因為......

和理非知道佢嘅方式政府唔會有壓力唔會跪呀!

勇武同和理非唔切割係因為勇武激進要有和理非消毒,做文宣令社會理解同認同佢地嘅行動,以及大量同路人支持呀!
所以你唔夠膽衝就我做勇武,我唔露得面就你做和理非。係Front Office 同Back Office 嘅分別呀!無咗邊個都收得皮呀!

但係膠就係要瓦解你呢個synergy,呢個共生關係,唔畀你令到政府有壓力呀!

咁割唔割呀?老虎蟹都割!

勇武同和理非唔切割,
但唔係同啲膠唔切割!

放棄幻想 擊破心魔

「係林鄭月娥搞送中出嚟㗎,唔關中央事㗎。」
「係梁振英同張曉明謊報軍情,令全國人大搞831 出嚟。」
「習近平唔係咁諗㗎。」
「共產黨裏面係度權鬥呀,只要打低另一個派系香港就會好㗎啦。」

唔 好 再 諗 呢 啲!

於我哋香港人嚟講,我哋對口嘅係香港特別行政區政府。佢後邊成個架構,邊個係中聯辦、邊個係港澳辦、邊個係國務院、邊個邊派邊派根本唔關我哋事!

記唔記得富貴黃金屋呢套戲?董驃、沈殿霞間屋因為畀地產商收樓將佢嘅食水喉同污水喉掉轉駁埋咗。董驃話:水務叫我去渠務、渠務叫返我去水務、水務又叫我嚟警署。

成件事係我哋香港人要求政府有良政善治,你後面邊層架構做到(中央定特區)、邊個部門、邊個人做到做唔到係唔關我事。你有人事鬥爭唔係我要理解你嘅理由嚟,相反,你嘅人事鬥爭或者層次架構分工不明以至我哋獲得唔到好嘅服務係證明我哋有需要改革你從而提升效率!一間私人公司,好似DHL,個客都唔會接受你話因為間公司裏面好亂而令你等緊嘅包裹係香港飛咗去歐洲、再去南美洲、之後要經非洲飛返歐洲先可以返返嚟香港畀你啦!

而家係咪同特區政府對立都係被人扣帽子同中央對立、之後就係反黨、反國家、反民族。

既然係咪都係話攪港獨,我哋係唔需要同老左或者民族主義上腦嘅人解釋任何嘢。唯一要爭取支持嘅係本地香港人同埋世界各地反共嘅同路人
修身

題外話:
我地自身都要放低過去20 年嘅對大陸人嘅遷就同容忍,因為大陸人嘅思想邏輯係偏向侵略性質。從簡單做起,我哋唔可以再因為佢哋聽唔明廣東話就講普通話,唔可以撞鳩你而當冇事發生。另外,外地以前崇尚英文將中文貶低,方法就係英文係香港嘅,中文係大陸嘢。將好多喺香港需要翻譯至英文嘅專有詞彙以普通話音翻譯,就例如戲曲,我哋可以譯Hei Cook可以譯Opera,但偏偏就譯咗做私處。

唔好再有大陸遊客嚟問你「識唔識講中文」你就答識!佢哋嘅中文嘅意思係普通話,老馮係普通話。廣府話都係中文,我哋嘅中文嘅定義係廣東話!我哋嘅母語廣東話!我哋嘅官方語言係英文同廣東話

以後答,”Only Cantonese and English.”
一定要講明我地唔係得一股衝勁去搞啲狗,我地目的係為咗掀露呢個政權嘅黑暗,同時係有思考有計劃

啱!解放西隧先係王道!

正評不解釋

721!
721 慈雲山出細搶、泵車、升降台

好文十連推!!!
721 10
721 9
721 8
721 7
721 6
721 5
721 4
721 3
721 2
721 1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞