黑警視法律如無物又一實證

427 回覆
820 Like 36 Dislike
推po救人
今晚裝假狗
粉紅隊員?
push
我係香港人, 我識中英文, 我大學畢業, 我附合陪審團資格.
如果我第日抽中做6-7月示威案件既陪審團, 到時有冇公平審訊? 我唔知!
因為我一定會鋤死班示威者!!!
扮藍屍入group啦點解要而家煲大佢
好似老銅班鬼用啲野
推到d證物無撚用
黑警一向唔識/唔跟法律程序
佢地覺得自己執法大撚曬
而家再極端d
所以咁樣柒法真係好正常

”有次L代表警方做檢控,警方口供稱截查一個道友時,搜出一玻璃瓶,內有「五分一樽」美沙酮。誰知一上庭,才發現阿蛇做嘢大有問題。一是化驗報告說,「玻璃瓶中驗出美沙酮的痕跡」,留意是「痕跡」,並非「五分一樽」;二是證物中忽然出現一個小膠瓶,而這是警方口供從未提及,也是L完全不知道的證物。

L問膠瓶哪兒來,阿蛇就自信滿滿地解釋:「我哋見個玻璃樽好似漏水,咪將啲美沙酮倒落個膠樽度囉,呢隻膠樽喺差館好多。」L一聽,內心已飛出一百萬隻鵰。起訴的關鍵,在於證據鏈環環相扣,無合理疑點,這是常識。把藥物從疑犯身上檢出的瓶子,注入一個來歷不明的容器,有污染可能,證物就不可信。法官聽了警員的話,宣佈退庭,鐵青着臉對L說:「請你同控方傾吓點審落去。」言下之意,是表證不成立,倒不如撤銷控罪,無謂浪費法庭時間。

L一口氣數了四五個case,例如警員拘捕藏毒少女,竟在落口供前帶她到後樓梯談話三分鐘,警員備忘錄卻沒有這三分鐘的紀錄,警方就此輸了官司,諸如此類的案,都因為阿蛇沒按程序辦事,令罪犯得不到法律制裁。L說:「由拉人到上庭,通常等至少三個月,差人都係人,記唔清楚,口供有甩漏好正常。以前啲官多數assume警察係誠實可靠證人,所以警方口供即使有少少問題,法官都會信納。但以我個人觀察,雨傘運動後越嚟越多裁判官,尤其係比較後生嗰批,已經唔再隨便相信警察口供,搞到檢控有困難,犯咗法都分分鐘打甩。令香港變逃犯天堂嘅,唔係咩逃犯條例漏洞,而係警察形象變差,連法官都懷疑佢哋口供!」”

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/%E9%A6%AE%E7%9D%8E%E4%B9%BE/daily/article/20190613/20702183
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞