[wargame軍校] (轉貼) 第一次前線經驗分享 心態 裝備 戰術 保命

32 回覆
40 Like 0 Dislike
1. 心態方面:

1保持警覺 唔好齋識對防暴警 要想好逃離方法 同埋唔好比仇恨支配 我地係黎表達訴求
2必須信任前線會保護中後排,有突發不要驚惶逃跑
3唔需要亢奮時唔好亢奮,唔好浪費精神氣力
4Be water 唔好落單
5唔好心急 適時就要走 唔好貪刀
6安全第一、所有東西都要低調
7唔好驚,記得永遠有人係你身邊一齊
8去得前線,爆彈唔可以走,要走就唔好企前線
9任何情況都要保持冷靜,即使情況混亂,以防人踩人
10試下諗多d點樣做可以利民

2. 裝備方面

1至少半面豬嘴+6092x係必須
2好多人有意識上豬嘴,但眼部防禦不足
3眼>all 請優先保護你的眼睛 眼係對氣體最敏感
4行得前嘅口罩系絕對唔夠 一定要豬嘴面罩
5去到先換 去到之前唔好著到表現到你係去野餐
6帶多個垃圾膠袋,裝污染左既裝備同衣服
7返到屋企記住洗裝備
8帶多個腰包方便好多
9最前線嘅話保鮮紙效果比冰就好
10滅煙一定要唔好有皮膚外露,我那撚死你,
11最好用6800面罩 一次過 唔怕入眼
12帶頭套
13重課: 專業登山盔連眼罩、半罩配60926、三層低調防護-防水雨衣(PPE)防火防割內衣(Kevlar)防撞背心(EVA 海棉)、背囊放冰塊散熱

14請睇裝備post 起碼齊豬咀+頭盔+護目先好上前線
15用T shirt ninja 包頭時 sip 餘下t shirt 護頸
16buttpack/sidebag 好有用
17女仔着legging 打底唔該 請着blk jeans/加多條短褲
18貴少少自己買個靚啲既頭盔 對面好中意head shot 地盤盔係垃圾 一扑中就成頂飛走
19雙嘴唔可以只用6002, 大伏, 要有502+P100,
20記得要一早full gear上場 自己裝備自己帶 減輕物資組負擔 褲袋帶住細支鹽水
21盡量護晒全身 記得遮耳仔。
22低成本3200+3311K-55 泳鏡 長遮
23每個人都要be prepared,一般物資+醫療用品都要有喺背囊(D記30l,執好會夠放晒,頭盔除外) 輕傷唔使依賴人仲可以幫返人添

24唔一定要重裝上陣(手+胸+腳護具etc),比較看重mobility
25前幾排調轉背囊揹,act as避彈衣 護胸>手腳,一嚟家陣水平射,二嚟面積大易中,三重要內臟喺晒度,一傷好大鑊

26通訊可用藍芽耳機 用無線電app
27大盾手心向下先係羅馬盾

3. 戰術方面:

1要勇時勇, 要退時退, 記住你只能夠撚狗, 你無可能贏
2設目標要具體:例如你係長遠想某啲部門削減幾多人手?top-down 去決定下一步活動。莫戀戰

3消防員的話最好組成一個個小隊 每個小隊負責一個area 咁到時唔洗咁亂 比較有組織

4唔好背向對方, 有時會跑前過前線,一眼關七,不要硬食,皮膚紅腫/痛,頂唔順就退,搵FA幫
5Hit and run /打近攻

6安全第一、一定要有退路、不要高調、後排full gear人肉佈景板(低調)、不要信現場消息、一定要收看各電台直播才決定進退

7有經驗帶隊
8後退時最可以向前看
9退跳先跑

10大黑要用我地嘅人數優勢 拉大combat width

11請信任煙帽隊
12唔好一人分式多角 做做下盾去滅火係on9 個陣會散晒
13有龍跑咪撚驚 我地後面閒閒地幾千人 佢得十隻乍!
14前線請唔好企太密 預留足夠位置疏散以防突擊
15企多D人喺前面, 但每個人之間都一定要有空位, 走果陣要睇清楚後面有冇落單, 睇住後面人行
退果陣唔好係咁退,睇清楚退幾多

16游擊要plan好走佬路線,掟野之後走入人群,過一陣先再掟。有和理非叫佢地set遮陣對準備後退。

17出到去開句聲好易group到,don't worry
18唔好戀戰 be water 唔好落單 跟大隊

4. 後勤方面:

1要大量水
2物資站d野最好清晰整齊d 如果唔系的話要揾好耐先搵到要個樣野 比較無效率

3自己帶夠裝, 減少物資消耗
4大量細磚頭 玻璃樽
5後排人物資要傳唔好只係企叫下都好
6叫中後排慢慢來不要怕
7自發 fa 物資 只要聽同分析就夠
8前線會有共識幾時走 前線走會一二一二走
9咪撚信散水撚

10盡量幫手嗌口號 傳遞物資 同時反映前線戰況
11留意前線要咩 有退唔好跑走 慢慢拉人退
12物資兵用買餸車仔運野以減少體力消耗
13物資唔好set太前,如果預放tg,,有多餘水桶放路邊
14要幫前線Fill 水
15儘量唔好set(大型)物資站,自律唔係個個得 散水時冇幾個會肯攞返

5. 如何辨識/訓練前線新人:

1觀光勇者可訓練做通信員
2大師兄打前線一定係點到即止 死守冇意思
3記住記住,我時時留意身邊情況,不被捕是重點
4不要怕 先收嗲聽老鬼講攞下經驗
5要知自己位置, 一定一定要由後排玩到上前排, 一開波就上前面好危險, 有學識所有指令同保護自己團隊既方法
6友善啲 有耐性

7新人會好撚驚 勇武唔係講你著咩裝 係心態
8好多偽勇武真淆底企前線
9唔好驚 永遠人多 就有優勢
10救人永遠第一選擇 我地幾十人衝上去救
11佢最多咪tg胡椒扑棍
12但換到手足既數以年計既前途
13通常冇乜參與討論嗰啲應該都係新人
14問人,睇多D就得,
15不外乎GEAR知識, 起路障, 搬路障, 進攻其實冇咩人做
16建議6-8人小組 搵有經驗指揮
17只帶Full Gear新人去前線﹐無裝嘅唔帶
18每Team最多帶兩個新人
19新人唔好企第一排
20首先係要傳口令,而且唔係亂咁傳,傳之前請自己思考一次啱定錯

6. 危急時保命經驗:

1連射彈問題,後面3-4線會走得太快。前線味必反應得切,而且連爆,我地戴哂豬咀叫唔到大聲。所以3-4線,千其唔好走得咁快。
2早啲開始走,嘗試引導大隊撤退方向,唔好任人趕
3唔撚好上唐樓 第一冇路走 第二被捉到可以告你爆格
4試過扮記者
5搵幾個前線手足攞鋼珠 撤退果陣撒係地上面 等啲狗用多啲時間衝上黎
跑,用最快速度最後跑
6開電筒做cover
7走/全部上去救人
8立即企行人路, 遠離前線二百米, 立即撒退到站或大型商場出入口、留意有否飛站落閘、預早買飛/太空咭/太空卡、準備現金飛的、用舊手提及離開現場後不要開機
9 冷靜 前排一定唔可以急但要快 後排唔好一聽到聲就走 好易奶野
10大力捉手足手
11邊個捉你打邊個

12去到緊張關頭唔理三七廿一跑走先 有咁遠跑咁遠
13電筒照, 真係好危時DUM走個袋, 減輕重量,增加靈活度, 但記住唔好有個人資料物品在袋
14.急退時向行人路方向左右兩側跑 會容走d

15MTR見過有人直接推過個閘(詳請要問其他手足)

16事前睇地圖,定好/一般/壞程度嘅後路
17完場Telegram好多熱心家長提供即時資訊,要睇
18去偏僻/大學等地匿
19捉實手足

Be water be humble
Push
push
高質post得一頁
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞