【突發】一場金融抗戰 不信任港元

303 回覆
654 Like 5 Dislike
有人話香港將4000億美元嘅外匯儲備借咗畀內地,而內地並無還錢?

金管局:絕無此事!香港4000多億美元嘅外匯儲備有審計署同其他獨立嘅核數師嚴格審核,《外匯基金條例》亦明確規定其使用用途,絕對不可能存在亂用或挪用嘅情況。

只得金管局講,我地小市民又無法知情金管局持有外匯儲備嘅資產質素,咁點先可以知道金管局係唔係講「真相」?

讓我們大膽假設,小心求證,順便避禍!

最簡單嘅方法就係儘快從銀行提走所有港元現金,再兌成美鈔。令金管局要在聯繫匯率下還返啲美鈔俾你。

兌美鈔在手這個行為可以一箭多鵰:

1.防備對沖基金趁中港亂局,狙擊聯繫匯率,產生損失。
2.萬一外匯儲備不足,多年積蓄的港元會大幅減值,可逃避災難性的後果
3.市民大規模的退港元換美鈔或外幣真鈔,會令香港的金融系統受壓,亦即是令香港的主要經濟命脈受壓,期望以新方法令政府讓步
4.每位有心有愛的市民,用提款去代替年青人流血,警民衝突,被捕告重罪,減少因為不合作而影響其他更弱勢生活更艱難的人,都未嘗係一個方法。
5.希望香港人再一次創造奇蹟,用金融手段為示威加入新元素。

最後我呼籲大家,既然要表達不信任政府,任何方法也可以,大家要及早行動就幫到手,滴水能穿石!

五十萬個連登仔頂唔頂到十份一個強國村長咁有錢?

弱智
推到佢支爆

對中共同港共咁有信心?
強國上等人當香港銀行體系係跳版

冥幣講幣一早換晒外幣啦

最終suffer連登仔呀
大埔@1542 https://hkmap.live/

[長期置頂] [iOS/Android/PC/Mac] 香城online正式加入地圖功能
https://lih.kg/1438115
1997 98可以比人狙擊 當時敵人係 大鱷
1997打後既敵人 只得中共 同 高官 由內部出賣全香港人 中共接錢

信我 買美金 到時港紙一文不值 大家都可以開開心心睇住班廢老點死
識搵梗係去港膠鎖
各位巴打絲打,頂住呀!
路還很長,記住齊上齊落!
It is now or never

自保又好 狙擊港共亦好
換美金
呢個世界級方便

美金世界通用 2%風險保全家
唔信美金 都信美軍
做到既人就去做,唔理咩方式,有用就得
早排開始睇投資書就想買啲etf
本身諗住買盈富
依家應否買美股?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞