比鐳射炮更恐怖!閃頻式射燈會誘發腦癇症(姐係發羊吊)

60 回覆
57 Like 0 Dislike
原來15-20hz的閃燈係最易誘發腦癇
輕微嘅可以使人暈眩,短期視力衰減,視覺神經血管受壓,嘔吐,頭痛,迷走神經暈眩

嚴重的可直接誘發腦癇,癮性患者唔知咩事可能直接領便當

而且係唔需要直射,經過反射嘅光一樣可以有呢個效果

科學嘅嘢我唔識,政治嘅嘢更加唔關我事

但係我呢兩個月真係成日喺電視機見到有D人用哩啲閃光燈,我真係好驚

啲記者朋友一定好傷
相機用既閃燈大多可以set頻閃
好危險會閃親人,千祈唔好
如果好似佢哋所講係照明
根本唔需要閃

咁又點,自己人暈咗有人即刻救

對方暈咗就埋去扑多兩下
不如叫佢地試下五米內比人閃

一定要人起公眾關注
https://lihkg.com/thread/1436835/page/1
無乜人推post
【文宣】第一次民間記者會10分鐘版本 Share俾親戚朋友睇!
日本3D龍
屌那星,童年回憶.....
唔知樓主有冇打過機....其實好多遊戲都有相關disclaimer,如果你驚呢樣野,你好多野都唔駛做。
Game有 disclaimer
佢地用閃光槍就唔使warning/disclaimer

原來佢地不斷用閃光槍來攻擊市民同記者
https://lihkg.com/thread/1436906/page/1
千祈千祈唔好咁樣閃人呀
邊間嘢出嘅燈可以set到呢個頻率 我要瘋狂抵制佢
What rate of flashing light can trigger seizures?

Between 3-30 hertz (flashes per second) are the common rates to trigger seizures but this varies from person to person. While some people are sensitive at frequencies up to 60 hertz, sensitivity under 3 hertz is not common.

Can you actually see lights flicker?
It depends on the frequency of the flicker. People can see lights flashing on and off up to about 50 flashes per second (50 Hz)

基本上,如果佢閃超過50Hz你己經feel唔到有分別。
你望住支所謂激光槍覺唔覺得佢閃緊? 即係光暗光暗咁?
同埋我想講,你家居用AC電,Voltage本來就係升升降降。你屋企盞燈其實都閃緊。不過閃得快你唔覺咁解。
咁你去現場睇睇

或者問問D記者

果D閃正正係5-20hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞