【埋黎 !】我地學生都要搞 9 月罷課 !!!

193 回覆
355 Like 4 Dislike
而家距離九月開學仲淨返幾個禮拜,到時可能學生就無咁多時間出黎抗爭。所以我覺得我哋學生要開始着手準備喺九月搞大罷課。參考班大人喺八五大罷工嘅經驗,如果大罷課要搞得成,應該要每間學校都成立個「罷課行動組」,或者至少有個telegram group,比大家知道邊間學校同有幾多學生準備響應罷課。

第一步好似之前啲返工嘅人咁影低自己職員證來支持抗爭,我哋可以試吓叫所有中學生大學生,支持罷課嘅,影低自己張學生證/校服等等,遮住個名同樣,然後寫上口號,post出來以示支持罷課

第二步,之前大罷工果時教協曾經話過支持學校罷工,但之後就無曬聲氣潛左水。我覺得我地夠人就應該 call 個請願行動,遊行去教協總部要求佢哋正式定個日期開學之後罷課

我搞左個telegram group,比所有想幫手推 9月罷課既巴打絲打加入去傾下可以點樣搞,中學生、大學生都得,越多人越好!
TG: t.me/schstrike
支持學生罷課!
pish
----------------------------------------------
香城online改版patch note 上線!
https://lih.kg/dyeQdS
多d 學生罷課
支持
罷課不罷學 萬人自修集會
罷還罷,一定要讀書
唔好搞到自己要變毅進仔
建議罷課不罷學,5年番佔中時間有份番去自己中學,幫班師弟師妹做公民課
推,多 d 學生入群組
點解咁少正皮架
b
支持學生罷課
推推
係時候多d人一齊準備9月大罷課!
大力支持
學生罷課政府根本就唔會在乎。
罷工搞到經濟癱瘓,政府需要同財團和富商交代的
罷課不罷學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞