[脫髮拎請入] 我的抗脫髮之路 [長文慎入]

19 回覆
8 Like 4 Dislike
大家好,小弟今年27歲,兩年前開始發現有脫髮問題
上網睇左好多唔同人講既治脫髮方法,當時就決定如果真係比我搵到個好方法一定要開POST同各位巴打分享返,大家當我吹水又好賣廣告都好
我只係因為應承左自己所以先係呢到開POST分享下,內容就信不信由你啦

是咁的,兩年前有一次去剪髮既時候,剪開果個髮型師突然同我講,你前額既頭髮好似愈黎愈少喎。我即刻好驚,唔通我咁細個就開始甩頭髮?

之後我就成日照鏡,又成日撥D陰去遮住,連我自己都覺得我D頭髮愈黎愈少
當時我就上網睇左好多唔同既方法去改善,又試過睇中醫,食左一排中藥,又試過戒J,早D訓,停止左做GYM等等,不過都可以話無乜效

完全搵唔到方法既我真係勁灰,晚晚返到屋企就係咁上網睇唔同人既防脫髮方法,但係真係無可能試哂,而且試完要好耐先知道有無效,我都驚試多幾個方法我D頭髮就甩到返唔到轉頭

最後我做左一個我覺得係我人生中其中一個最正確既決定,就係去睇醫生。我搵左一個都幾出名醫治脫髮既皮膚科陳醫生,厚住面皮咁去同佢講我甩頭髮。
陳醫生講野超快,但係對病人都幾好。佢同我做左個好簡單既檢查,又幫我抽左血檢查肯定我唔係其他原因脫髮,之後就同我講我呢D就係雄禿,佢話我而家有兩個方法可以做,就係食藥同埋用冷激光治療。

作為一個成日上網既廢青,我當然事前已經係網上搵過資料,知道西醫治療脫髮既藥物主要有兩種,就係Minoxidil 生髮水同埋口服藥Finasteride。但係因為見過有人話口服藥有機會引致性無能,所以原本我係期望佢開生髮水比我。

於是我問我可唔可以淨係試下用生髮水先?我唔係太想食藥。醫生解釋返比我聽,因為治療脫髮需要持之以恒,生髮水每日早晚都用會整到個頭好油同好立,會好難睇,會好難堅持落去,如果我真係唔想食藥可以試下用冷激光先。佢用6000蚊賣左部激光生髮梳比我,同埋話包埋以後免費幫我用儀器跟進我既頭髮生長情況(當然診金都係要比)。

跟住佢搵左個姑娘教我點用呢把梳黎生髮,一個星期用三次,每次用十五分鐘,睇落都唔係好難用,當然之後我又上網搵左好多資料啦,發現原來呢個激光生髮都有做過唔少醫學研究,而且效果都唔錯,都係美國FDA APPROVED,亦都令我信心大增,決定要堅持用落去。

於是每晚我都會用D時間,一邊梳頭,一邊開住youtube睇下片,其實時間都好快過,有時我驚唔夠有效我仲會梳夠半粒鐘。之後幾個月,唔知係咪心理作用,我覺得甩頭髮真係少左,而且前額都開始生左好多細毛出黎,直到三個月後去復診,佢用儀器幫我檢查左頭髮,發現我前額既頭髮多左同埋粗左,但係要堅持繼續使用先會見到有效果。之後我再返左去復診左幾次,每次都見到有改善。直到一年前,醫生話我都無需要再復診了,因為脫髮問題已經控制住左,我只要繼續用果枝激光梳就得。

而我自己都覺得有自信左,唔使再成日遮遮掩掩,雖然都係M字額,如果好大風/濕哂水都係會現形,不過相比起一開始既我,我已經覺得好好多了,我而家都有做返GYM同打J,但都無乜大問題。我都好慶幸當初有決定去睇醫生

我知道對好多人黎講,用六千蚊買枝梳係好貴,但係以我所知廣告話其實可以用到十年以上,計返勻其實都係平過食藥同生髮水好多,同埋重點係無乜副作用,相信好多人都會堅持到用落去。
不過大家都要對佢有合理既期望,如果D頭髮已經甩得好犀利,毛囊已死,相信亦都唔會有咩效果,同埋效果可能無咁快見效,要比多D時間慢慢黎,可能如果加埋食藥效果會更好不過我覺得自己暫時唔想食藥住,有一點可以肯定既係,起碼對我黎講,佢係幫到我止左脫髮既,至於我長遠用落去可唔可以再多少少頭髮我就暫時唔肯定。

希望各位脫髮友都可以勇敢搵方法解決自己既脫髮問題,唔好逃避,亦唔好咁快放棄,總會有方法,我當初都經歷過好挫敗覺得自己會變光頭,但係最後都搵到方法,我當初應承自己,如果我用既方法有效我一定要鼓勵返其他人,所以我好想用呢一篇經歷鼓勵下大家,共勉之。

有咩問題即管問,我答到都會儘量答
有冇陳醫生contact?
個醫生叫陳厚毅 好似都做好多訪問
你上網search就好易搵到
咩機黎
打手味濃
留名 絲 頭髮幼
一洗完頭 等佢乾/吹頭都起碼甩10條8條
成地都係 真係好驚
但之前剪過髮 d髮型師話我其實頭髮多
雖然幼 但算厚 佢地話剪極都有
但日日洗頭後甩咁多頭髮
好不安
有冇牌子名?
lm
我用果枝叫做hairmax 十二光束
好似上網都有得買
仲賣得平過陳醫生好多
不過我都多謝佢教左我用呢樣野
唔係我自己一定唔會拎幾千蚊去買黎試
同埋有佢跟進住我既頭髮狀況係好好多
因為一開頭自己唔覺有改變
但係用儀器係會睇到有好轉
咁先堅持用到落去
呢枝野一開頭好似話淨係對男人有效
之後好似都出左啲報告話對女仔都有效
如果絲打有心想改善都可以試下
係仲係好多頭髮既時候用應該會好啲
太遲就返唔到轉頭
買帽好D 拎住把梳15分鐘好易無耐性是但梳 帽就咁帶上去成個頭都肯定受到光
咁都唔係廣告
點解好似好假
我都聽過有果啲激光帽
不過我自已覺得如果本身仲有幾多頭髮
戴帽果陣啲頭髮會遮住啲激光
因爲啲激光好似要照住頭皮先有效
所以好似梳會好啲
但係就要比耐性自己慢慢梳
食住propecia藥同查住minoxidil 5%水先, keep住唔惡化太勁, 之後甩定左去植髮, 睇d圖, 人地係後腦拎毛囊幾性感, 紅哂, 想大大力R落去

我最近都甩好多
FDA Cleared =/= fda approved
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞